SanatateCand renunti sa mai lupti

Cand renunti sa mai lupti

08.07.2010 07:57 de Trifu Nicoleta, 2 comentarii

De cele mai multe ori nervozitatea, teama de a pierde sau greutatea de a-ti mobiliza toate fortele pentru a reduce stresul si a reintra in joc te imping sa renunti la lupta in momentele importante ale meciului. Te cunosti indeajuns astfel incat sa stii din ce cauza ti se intampla (uneori) lucrul acesta?

Citeste mai mult →


Prima ta

Prima ta "arma": conditia fizica

18.03.2010 20:27 de Trifu Nicoleta, 8 comentarii

Am intrebat un tenismen de top: "care este sfatul tau pentru tinerii ternismeni?" Raspunsul a fost: "sa aiba o conditie buna ca sa nu oboseasca dupa o ora pe teren. Altfel nu poti sa alergi dupa minge, nu poti sa lovesti cum vrei si nu poti sa te concentrezi."

Citeste mai mult →


Cine face antrenament mental la Nick Bollettieri Tennis Academy (NBTA)

Cine face antrenament mental la Nick Bollettieri Tennis Academy (NBTA)

07.02.2010 18:31 de Trifu Nicoleta, 1 comentarii

In 2008 am avut ocazia sa vizitez pentru a doua oara NBTA si sa stau de vorba cu specialistii care se ocupa de pregatirea mentala a sportivului. Toti au cel putin master si specializari in psihologie sau/si stiintele sportului. Ei se numesc coach-I pentru ca legislatia in USA nu le permite sa se numeasca psihologi, termenul din urma fiind rezervat celor care lucreaza in sistemul sanitar.

Citeste mai mult →


Durerile de stomac ne fac probleme

Durerile de stomac ne fac probleme

31.01.2010 20:17 de Razvan Gabriel, 1 comentarii

Durerile de stomac pot afecta activitatea sportivilor oricand. Cred ca fiecare dintre noi a simtit pe propria piele acea durere abdominala insuportabila care cateodata dureaza cateva ore, alta data cateva zile. De fiecare data cand o resimtim, dam vina pe ceea ce am mancat, am baut sau spunem ca stresul este de vina.

Citeste mai mult →Comunicarea: Parintii, Copiii si performanta sportiva

Comunicarea: Parintii, Copiii si performanta sportiva

07.12.2009 20:09 de Trifu Nicoleta, 0 comentarii

Parintii doresc tot ce-i mai bine pentru copilul lor. Doar ca uneori modul in care ei se exprima are consecinte neplacute asupra sportivului si negative asupra performantei sportive. Copilul cu cat e mai mic cu atat stie mai putin sa isi arate nemultumirea si ajunge mai greu din proprie initiativa la un consens cu parintele in ceea ce priveste modul in care ar dori sa se comunice cu el. De aceea sarcina parintilor este de a construi activ si constient o relatie frumoasa si eficienta cu copilul. Investitia nu este doar pentru varstele junioratului, ci si pentru viitor: copilul sportiv devine adultul sportiv, dar nu de putine ori "fricile" pe teren sunt aduse din copilarie.

Citeste mai mult →Blocajele afective pe terenul de tenis

Blocajele afective pe terenul de tenis

07.10.2009 20:58 de Trifu Nicoleta, 0 comentarii

Exista tenismeni care pierd in finale pe serviciul lor avand doua, trei mingi de meci. Exista tenismeni care pierd atunci cand joaca impotriva unui anumit jucator chiar daca acela este mai jos clasat. "Mi-am gasit nasul", spunea unul dintre ei facand haz de necaz. Exista si situatii paradoxal repetabile in care tenismenul parca uita sa joace si pierde meciul atunci cand are spre exemplu set si 5-2 pentru el.

Citeste mai mult →
Ce mancam inainte de meci

Ce mancam inainte de meci

17.07.2009 22:01 de Razvan Gabriel, 0 comentarii

Chiar daca avem constitutii si gusturi diferite si astfel alimentatia difera de la o persoana la alta, mancarea pe care o consumam inainte de meci ar trebui sa se incadreze in niste tipare mai stricte.

Citeste mai mult →