Alimentația sănătoasă, secretul sportivilor de top

În lumea sportului de performanţă, multe personalităţi s-au remarcat prin rezultate impresionante după o schimbare în modul de viaţă, respectiv în alimentaţie. În acest articol vom afla mai multe despre personalităţile care au ales să îşi alimenteze corpul cu produse proaspete şi naturale.

13.11.2017 23:36, de , 0 comentarii

Alimentația sănătoasă, secretul sportivilor de top

Una dintre cele mai cunoscute jucătoare de tenis de performanţă din lume este Martina Navratilova. Mulţi au spus de-a lungul timpului că Martina a fost una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din istoria sportului, fapt susţinut ferm de palmaresul impresionant al turneelor câştigate de aceasta. Concurând la simplu, dublu şi dublu mixt în timpul carierei sportive, nimic nu părea să o oprească de la victorie. Navratilova a fost în clasamentul mondial pe locul unu şi la simplu şi la dublu în acelaşi timp pentru mai mult de două sute de săptămâni, o performanţă ce i-a asigurat un record de neîntrecut. Cariera sa nu a fost strict dependentă de evoluția în jocurile la simplu, câştigând în echipă cu Billie Jean King un total de peste două zeci de titluri la Wimbledon. Acest record stă în picioare şi astăzi.

Navratilova colaborează în prezent cu mai multe organizaţii care militează pentru drepturile animalelor şi egalitatea dintre sexe. Din punct de vedere al stilului de joc, Martina s-a remarcat şi a revoluţionat acest sport prin stilul său agresiv, antrenamentele sale din sfera altor sporturi fiind notate în istorie ca ceva rar întâlnit în perioada respectivă. În prezent, sportiva este adepta dietei vegetariene din motive etice faţă de animale. Martina a spus într-un interviu că dieta bazată pe plante a ajutat-o să se menţină ageră şi a făcut posibilă anduranţa şi condiţia fizică necesare pentru a concura în partea finală a carieri sale sportive.


SOURCE: Static Pexels.


Clasat pe locul 12 în ierarhia alcătuită de către Asociaţia Tenismenilor Profesionişti, Novak Djokovic este un jucător profesionist de tenis cu renume internațional, deţinător al recordului pentru cele mai multe titluri în turnee Masters și anume 29 la număr. Având în palmares victorii de la o multitudine de turnee precum Wimbledon, U.S. Open, Australian Open şi Roland Garros, jucătorul de origine sârbă a fost remarcat de mulți profesioniști din branșă drept tenismenul  cu cea mai bună evoluţie personală şi îmbunătăţire a stilului de joc într-un timp cât mai scurt. Considerat de către specialişti un jucător ce combină cu succes jocul lung şi cel la fileu, Djokovic a fost surprins de nenumărate ori adaptându-şi cu uşurinţă strategia în timpul meciului, făcând modificările necesare pentru a obţine punctele necesare victoriei. În afara jocului de tenis este cunoscut pentru hazul şi carisma sa, deseori imitând alţi jucători de mare anvergură spre bucuria publicului.

Decizia cu privire la alimentaţia sa a avut loc în urmă cu aproape opt ani. După ce Djokovic a avut mai multe momente în care i-au fost afectate funcțiile respiratorii şi digestive în timpul meciurilor, a simţit o diminuare a forţei fizice şi susţine că aceste probleme i-au redus performanţa şi abilitatea de concentrare. După descoperirea intoleranţei la lactate şi gluten, la sfaturile medicului, acesta a decis să facă o schimbare în dietă. Acesta a reprezentat un moment important în cariera sportivului, la doar un an după reuşind să obţină poziţia numărul unu în lume. Deşi iniţial a evitat discuţiile legate de regimul său alimentar, în prezent vorbeşte liber despre alegerile făcute şi impactul pozitiv pe care acestea l-au avut asupra carierei şi a sănătăţii sale.

Sora mai mare a Serenei Williams, Venus, jucătoare profesionistă de tenis, cunoscută pentru performanţa proprie şi nu doar pentru realizările surorii sale, s-a remarcat ca fiind o jucătoare de temut încă din primele partide oficiale. Cu o evoluţie spectaculoasă, clasându-se între primele zece jucătoare ale lumii în anul 1998, urmând să câştige peste trei zeci de meciuri consecutive în anul 2000 iar la doi ani după acea realizare reușind să ajungă pe locul unu mondial, Williams și-a asigurat reputația de tenismenă de elită fără îndoială. Evoluţia sportivei a avut de suferit în anul 2011 când i-a fost stabilit un diagnostic nefavorabil pentru cariera sa în tenis, mai exact o boală autoimună rară denumită “Sindromul lui Sjögren”. Datorită unui tratament adecvat şi unei schimbări drastice în alimentaţie, aceasta a fost capabilă să revină în forţă pe teren după o pauză scurtă. După decizia de schimbare a dietei, Venus Williams a afirmat într-un interviu că ceea ce a pornit din considerente ale sănătăţii a devenit o pasiune pentru ea, fiind fascinată de ideea de a-şi îngriji corpul în cel mai bun mod posibil. Deşi a trecut printr-o modificare drastică a dietei, Venus recomandă celor ce plănuiesc o astfel de schimbare să găsească echivalentul mai sănătos al mâncărurilor preferate pentru a face mai ușoară acomodarea cu noul regim.

Acestea au fost doar câteva exemple de sportivi care au decis să facă o schimbare importantă în viaţă, o schimbare legată de o activitate vitală precum alimentaţia. Mulţi alţii din lumea sportului de performanţă au optat pentru acest mod de viaţă, personalităţi precum skateboarder-ul profesionist Ed Templeton, alergătorul olimpic Carl Lewis sau jucătorul de cărţi Daniel Negreanu, susţin că dieta vegană i-a ajutat nu doar în viața de zi cu zi, dar şi în performanţele carierei, având un impact pozitiv asupra stării de spirit şi sănătate.Citeşte mai multe despre: alimentatie, Djokovic, Navratilova


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!