Alegerea rachetei de tenis (3)

Va prezentam partea a treia a articolului dedicat alegerii rachetei de tenis.

08.12.2010 00:01, de , 2 comentarii

Alegerea rachetei de tenis (3)

Prima parte poate fi accesata aici (click) si partea a doua poate fi accesata aici (click).

 

Cum sa fie distribuita greutatea?

Balansul unei rachete este fie "greutate in cap", "usoara in cap" sau echilibrata. Pentru a verifica balansul unei rachete, trebuie masurata lungimea ei si balansata la jumatate. In cazul in care capul se duce in jos, atunci racheta este cu "greutate in cap". Daca manerul se duce in jos, atunci racheta este "cu cap usor".

 

Rachetele grele in cap ofera mai multa putere loviturilor, dar sunt mai putin manevrabile, ceea ce poate constitui o problema pentru jocul la fileu. Jucatorii care prefera schimburile de mingi din spatele terenului prefera in general astfel de rachete.

 

Rachetele usoare in cap sunt mai facil de manevrat la fileu, dar nu ofera aceeasi putere ca o racheta grea in cap atunci cand loviti de la marginea terenului. Jucatorii de tipul "serviciu-voleu", jucatorii care acopera tot terenul si cei avansati care au miscari ample prefera in general aceste rachete usoare in cap. Rachetele grele la maner (usoare in cap) se simt mai usoare in mana si ofera mai mult control. In schimb, trebuie sa reusiti sa generati mai multa putere si mai mult efect, deci alegeti o astfel de racheta daca aveti aptitudinile necesare.

 

Rachetele balansate echilibrat ofera un mix de putere de la linia din spate a terenului si manevrabilitate la fileu. De obicei, acest tip de racheta este pe placul jucatorilor polivalenti, care joaca pe tot terenul.

 

Greutatea absoluta a unei rachete poate fi inselatoare. O racheta poate fi foarte usoara si totusi sa aibe capul foarte greu. Dar aceasta este ideea: unele rachete usoare au capul mai greu pentru a accentua puterea si spin-ul. Pe de alta parte, marimea puterii este in relatie inversa cu controlul. In plus, este posibil sa descoperiti ca este mai greu de manuit o racheta usoara intrucat balansul este in cap. Tineti minte si faptul ca cu cat este mai usoara racheta, cu atat socurile vor fi mai mult absorbite de mana dumneavoastra si in special de incheituri, provocand leziuni care in timp pot conduce la dureri articulare.

 

Daca racheta are un balans "usor in cap", probabil ca aceasta este o veste buna pentru mana dumneavoastra, deoarece in principiu inseamna ca racheta este mai grea si ca nu va propaga la fel de mult socurile catre mana. Va veti bucura de o manevrabilitate sporita, joc la fileu imbunatatit si o recuperare mai rapida. Un control mai bun este in general una din calitatile unei astfel de rachete - control al plasarii mingii si al miscarii rachetei.

 

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca balansul rachetei poate fi modificat prin adaugarea de greutati pe rama. Intr-un articol viitor vom trata in mod  separat si detaliat acest procedeu de personalizare a rachetei.

 

Cat de rigida sa fie racheta?

Va puteti ghida in alegerea rachetei de tenis si in functie de flexibilitatea acesteia. Rachetele grele in cap sunt in general mai rigide (se deformeaza mai putin la impactul cu mingea), ceea ce contribuie la generarea unei forte mai mari la lovirea mingii. In schimb, rigiditatea crescuta va diminua capacitatea rachetei de a genera spin si de a oferi control. Daca sunteti incepator si aveti nevoie de putere atunci acest tip de racheta poate fi util. Trebuie avut in vedere insa si ca rigiditatea poate crea disconfort. Rachetele cu flexibilitate sporita se adreseaza jucatorilor care genereaza suficienta putere si au nevoie de mai mult control si manevrabilitate.

 

Racordaj cu model dens sau mai rar?

Un alt aspect ce trebuie luat in considerare este modelul racordajului ce va fi montat. Un model "aerisit" presupune spatii mai mari intre liniile de racordaj si va fi de ajutor cand se doreste un efect de spin deoarece racordajul va "musca" din minge mult mai adanc. De exemplu, cu cat se foloseste mai mult topspin, cu atat mingea poate fi lovita mai puternic si totusi va ajunge in teren. Un model aerisit, de exemplu, presupune 16 linii principale si 19 sau numai 18 linii cross. Cateva exemple de rachete cu tiparul racordajului "aerisit" Babolat Aeropro Drive Gt, Wilson Steam 99 BLX sau Head Youtek Graphene Speed MP 16X18.

 

Un model de racordare dens - 18 linii principale si 20 de linii cross - va ajuta la un control sporit in momentul lovirii. In acest caz insa, pentru a genera mai mult topspin, mingea va trebui periata mult mai drastic. Printre rachetele cu model de racordaj "dens" se numara Head Youtek Graphene Speed PRO 18x20 sau Babolat Pure Storm Ltd Gt.

 

Grosimea ramei

Rama este partea rachetei ce delimiteaza capul rachetei. O rama mai lata va genera mai multa putere pentru o lovitura, realizand un efect de "trambulina" pentru racordaj, dar va reduce controlul asupra mingii.

 

Marimea manerului

Um maner de o grasime necorespunzatoare nu numai ca va afecta negativ jocul, dar poate cauza si probleme de sanatate (afectiuni la umar, cot etc.). De retinut ca un grip mic poate fi marit prin adaugarea unui overgrip, dar un maner prea mare nu poate fi micsorat.


Un ghid privind alegerea corecta a marimii manerului este prezentat aici.

 

Ma indoiesc ca vreunul dintre cititorii acestui articol este participant in circuitul profesionist. Majoritatea cititorilor sunt incepatori sau jucatori de nivel mediu. Uitati-va la rachetele pe care le folosesc profesionistii. Nu sunt oversized. Nu sunt nici balansate cu "greutate in cap". Rachetele profesionistilor sunt in general usoare si cu capul mic.

 

Nu exista o regula exacta care sa atribuie unui anume jucator un anumit tip sau o racheta anume. Rachetele sunt construite de-a lungul unui intreg spectru de greutati, lungimi, balansuri de greutate, flexibilitati etc. Undeva in interiorul acestor game de rachete cu siguranta veti gasi racheta ideala pentru dumneavoastra. O idee buna ar fi, daca se poate, sa incercati racheta inainte de a o cumpara.


Cel mai bun mod de a alege o racheta este de a juca cu ea de cateva ori inainte de a o achizitiona, daca situatia o permite. Incercati sa imprumutati o racheta (model similar cu cel pe care doriti sa-l achizitionati) de la un prieten sau incercati sa inchiriati racheta de la un club de tenis sau vedeti ce sanse aveti sa probati racheta in sau in vecinatatea magazinului unde veti realiza achizitia.

 

Linkurile catre rachete in cadrul acestui articol sunt cu titlu de informare. Avand in vedere ca articolul va ramane publicat pe site-ul www.OpenTenis.ro un timp indefinit, este posibil ca anumite linkuri sa nu mai fie active sau sa sufere modificari.

 

De asemenea, pentru a fi la curent cu noile aparitii in materie de rachete de tenis puteti vizita site-ul www.TenisShop.ro periodic. Cu ajutorul filtrelor de cautare si al informatiilor prezentate pe site veti gasi ceea ce cautati. Un alt mod bun de a va informa inainte de achizitie este sa intrati pe pagina oficiala a producatorului de rachete. Acolo veti gasi, pe langa prezentarea fiecarui model, si un indrumar pentru alegerea rachetelor de la producatorul respectiv in functie de cerintele dumneavoastra.

 

Nu trebuie sa luati indicatiile din articol ad literam caci, in definitiv, fiecare joaca cu ce ii pica mai bine in mina adica cu ce simte el ca mingea se duce acolo unde vrea el si cu forta pe care el o considera ca apus-o in lovitura. Am vazut copii plapanzi jucand incredibil cu rachete mai grele decit cele indicate de statura si virsta lor. Am vazut adulti in toata forta jucind cu rachete mai usoare.

Nu uitati ca o racheta buna nu iese din circuit. Racheta lui Sampras se fabrica, este scumpa, desi nu o mai foloseste nimeni fiind extrem de greu de controlat. Racheta lui Federer, vestitul BLX Six-One Tour se fabrica de vreo 20 de ani, a schimbat denumirea de vreo 6 ori, culorile tot cam la fel. Sunt rachete care si-au aratat calitatile in circuit si vor ramine in circuit.

Nu ramine decit sa mergeti pe teren! Nu uitati insa sa cereti sfatul unor specialisti atunci cind vreti sa luati o racheta noua sau sa o schimbati pe cea veche.

Articol realizat cu participarea domnului Paul BOZDOG.

Un excelent ghid pentru alegerea rachetei puteti consulta si aici (click) – articol realizat de domnul Paul BOZDOG.

Prima parte a articolului este disponibila aici (click). Ce-a de-a doua parte a articolului este disponibila aici (click).Comentarii

Paul

21.03.2015, 19:22

Claudiu, manerul este turnat impreuna cu intregul corp al rachetei. Ca urmare iti trebuie o alta racheta cu grosimea adecvata a manerului.

Claudiu

18.03.2015, 17:39

Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la manerul rachetei. Intrebarea e daca acesta poate fi micsorat prin schimbarea plasticului? Sau este turnata si nu se poate face nimic? Eu am o racheta care are numarul 4 si as vrea sa ajung la numarul 1. Va multumesc.