Alegerea rachetei de tenis (2)

Va prezentam partea a doua a articolului dedicat alegerii rachetei de tenis.

06.09.2010 23:46, de , 0 comentarii

Alegerea rachetei de tenis (2)

Prima parte a articolului poate fi accesata aici (click).

 

 

Cat de mare sa fie suprafata racordabila?

 

Sunteti incepator? Daca jucati de foarte putin timp sau nu ati mai jucat niciodata, probabil va veti orienta catre o racheta din "gama economica" de tipul oversized. Suprafata mai mare de lovire va facilita lovirea mingii cu centrul racordajului (si nu cu rama rachetei). In plus, nu se merita sa investiti sume fabuloase intr-un sport pe care il incepeti si pe care nu stiti daca il veti practica cu regularitate. Dupa ce veti juca o vreme, daca doriti, cumparati-va o racheta dintr-o gama superioara. Dupa ce veti trece cu brio peste momentul de debut din evolutia dumneavoastra tenisistica probabil ca veti opta pentru o racheta cu capul mai mic, spre deosebire de racheta oversized de la inceput.

 

Cu cat suprafata de lovire este mai mare, cu atat se poate genera mai multa putere. De asemenea, sansele de a lovi cu sweet-spot-ul sunt mai mari deoarece acesta are o suprafata mai mare. Acestea sunt motivele favorabile achizitiei unei rachete oversized pentru un jucator incepator. Dar pe masura ce avansati si capatati forta in lovituri veti simti nevoia de a migra treptat spre o racheta cu un cap mai mic intruct aceasta va va oferi mai mult control si va fi mai manevrabil.

 

Rachetele pot fi impartite in functie de suprafeata racordajului, astfel:

 

-      MidSize - intre 548 cm2 si 593 cm2 (de exemplu Wilson Pro Staff Six.One 90 BLX - 581 cm2);

 

-      MidPlus - intre 594 cm2 si 677 cm2 (de exemplu Head Youtek IG Radical MP - 632 cm2,  Babolat Pure Drive GT 645 cm2 sau Wilson Blade 98 BLX 18x20 - 632 cm2);

 

-      OverSize - intre 678 cm2 si 740 cm2 (de exemplu Babolat Pure Drive 107 GT - 690 cm2 sau Volkl Power Bridge 2 - 740 cm2);

 

-      Super OverSize - intre 741 cm2 si 871 cm2 (de exemplu  Wilson One BLX - 761 cm2).

 

Regula generala este: cu cat suprafata capului rachetei este mai mare, cu atat racheta va furniza mai multa putere si cu atat va fi mai mare sweet-spot-ul (racheta va fi mai "iertatoare" cu mingile care nu sunt lovite chiar cu centrul racordajului).

 

Rachetele cu suprafata mare sunt recomandate incepatorilor. Jucatorii mai avansati (inclusiv profesionistii) folosesc rachete cu o suprafata mai mica deorece ei genereaza mai multa putere din balans si ar putea avea probleme sa tina mingea in teren cu o racheta cu suprafata mai mare. In plus, la profesionisti, in urma exercitiului, lovirea mingii cu centrul rachetei este o obisnuinta. Este preferat controlul in acest caz.

 

Pentru jucatorii intermediari se recomanda o racheta ce ofera o combinatie de putere si control, undeva intre o racheta grea cu rama subtire si o racheta usoara si rama groasa.

 

 

Pre-racordata sau premium?

 

Cand cumparati racheta de tenis, trebuie de asemenea sa alegeti intre o racheta deja racordata si una premium. Rachetele pre-racordate sunt mai ieftine, in timp ce rachetele premium vin cu cele mai noi tehnologii. Cu astfel de rachete premium racordajul va trebui sa fie achzitionat separat si montat ulterior (ceea ce implica costuri suplimentare, dar rezultatul va fi o racheta personalizata care va raspunde mai bine nevoilor posesorului).

 

Pentru a va face o idee despre racordaje si racordare, va recomandam acest articol.

 

 

Lungime standard sau extra?

 

Pana nu demult toate rachetele aveau o lungime standard de 27 de inchi (68,58 cm). Acum, rachetele pentru adulti pot ajunge si la 28 de inchi (extra lungi).

 

In conditii identice, ramele mai lungi sunt mai puternice decat cele de 27 de inchi pentru ca punctul de contact cu mingea este mai departe de corpul jucatorului, rezultand un moment mai mare al balansului loviturii. Dezavantajul consta in fatul ca o racheta mai lunga nu mai este la fel de manevrabila ca una de 27 de inchi. Head Youtek Graphene Instinct S , Babolat Pure Drive GT sau Babolat Aeropro Drive Team sunt cateva dintre rachetele cu lungime normala de 27 de inchi (majoritatea rachetelor se afla in aceasta categorie).

 

Un mod de a categorisi rachetele este de a le imparti in rachete pentru juniori si rachete pentru adulti. In general, cand juniorul depaseste inaltimea de 122 de centimetri este momentul sa se treaca de la racheta de junior la o racheta „normala”. Pentru juniori, puteti achizitiona rachete de tipul Babolat Nadal JR 19 (19 inchi - recomandata pentru juniorii de 4 ani si inaltime 100 cm), Wilson Steam 25 BLX (25 inchi - recomandata juniorilor pana la 12 ani) sau Pacific Xteam 1.25 (23 inchi - recomandata juniorilor cu varsta intre 6-8 ani). Mai multe rachete dedicate juniorilor puteti gasi pe site-ul TenisShop.ro (click).

 

Exista si rachete extra long. Aceste rachete sunt destinate celor foarte inalti care doresc servicii foarte puternice sau jucatorilor nu foarte inalti care doresc sa beneficeze de o anvergura sporita la lovirea mingii. Doua exemple de rachete care depasesc standardul de 27 inchi ar fi  Wilson Blade 104 BLX si Babolat Aeropro Drive GT+.

 

Cu cat racheta este mai lunga, cu atat parghia creata de ansamblul brat-racheta va fi mai mare, generand astfel mai multa forta pentru lovitura.

 

 

Acest articol este compus din trei parti. Prima parte este disponibila aici (click). In curand vom publica si partea a treia.


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!