Halep nu are un “plan B” în privinţa antrenorului

Jucătoarea română Simona Halep, liderul mondial, a recunoscut că nu a fost suprinsă de decizia antrenorului australian Darren Cahill de a-și lua un ”an sabatic”, deoarece de+a lungul timpului au existat discuții între cei doi pe marginea acestui subiect.

15.11.2018 01:34, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Halep nu are un “plan B” în privinţa antrenorului

"Nu ştiam mai demult, dar bănuiam pentru că am mai avut discuţii. Ştiam că băiatul lui este în an final şi trebuie să meargă la Universitate, ştiam că trebuie să fie alături de familie mai mult. A avut atâţia ani în circuit, am înţeles şi am respectat decizia. Familia întotdeauna este pe primul plan", a spus Simona Halep. De asemenea, românca a specificat și faptul că nu are în acest moment ideea despre cine îi va lua locul lui Cahill. "În momentul de faţă nu am vorbit nimic cu nimeni, nu există un plan B. Nu este uşor să îmi aleg din nou un alt antrenor, a fost o perioadă frumoasă cu Darren şi vreau să îi mulţumesc tot ce a făcut pentru mine. Eu cred că o să fie bine în continuare", a mai spus Halep.

Simona se aşteaptă la un debut dificil în 2019, după un final de an în care a avut mari probleme cu accidentările, motiv pentru care a fost nevoită să se retragă şi de la Turneul Campioanelor. "Nu m-am antrenat de cinci săptămâni. Am încredere că o să fie un an bun, dar se poate ca la început să fie mai greu, pentru că nu am avut meciuri în picioare în acest final de 2018. Anul acesta a fost cel mai bun din cariera mea. Pentru 2019 îmi propun să fiu mai sănătoasă. Dacă problema la spate se va rezolva, voi avea posibilitatea să mă antrenez şi o să fie bine. Îmi doresc să câştig un turneu de Mare Şlem, acesta este obiectivul în noul an, sper să se întâmple", a mai sportiva, care a încheiat al doilea an consecutiv în fruntea ierarhiei WTA, după ce a cucerit trofeele de la Shenzhen, Roland Garros şi Montreal.

Managerul româncei, Virginia Ruzici, exclude posibilitatea ca Andrei Pavel să devină antrenorul Simonei. "Lucrează cu Marius Copil. Deci acest gând nu există", a declarat Ruzici, recunoscând că nu ştie dacă liderul WTA va avea un antrenor străin sau român. "Situaţia este puţin neaşteptată, inedită, pentru că nu i s-a întâmplat niciodată, dar după patru ani de colaborare este logic ca unele relaţii să se termine. Decizia lui Darren mi se pare respectabilă, după ce a mers peste tot patru ani, deci tot respectul pentru el. Dar viaţa merge înainte. Vă grăbiţi puţin, daţi-ne timp şi când vom fi organizaţi o să ştiţi. Nu ştiu dacă va fi străin sau român. Vom analiza toate posibilităţile care ni s-au oferit şi poate şi altele pe care le vom căuta noi. Simona continuă să fie optimistă, e numărul 1, ceea ce contează este să fie sănătoasă şi în rest ne vom organiza foarte bine", a spus Virginia Ruzici. Campioana de la Roland Garros 1978 crede că "Wimbledon e o ţintă frumoasă şi eu o cred capabilă pe Simona să se impună, însă până acolo, ca să ajungi cu mare încredere trebuie să ai un sezon bun. Începutul anului nu va fi uşor, trebuie să avem răbdare, să nu o criticăm la fiecare meci".

La rândul lui, Ion Țiriac a dezvăluit care e cea mai mare problemă a Simonei Halep: în vremea junioratului, actualul lider mondial nu s-a pregătit la nivelul corespunzător. "Simona Halep are niște plusuri enorme, dar are și niște probleme, probleme care încep în urmă cu zece sau mai mulți ani, când la 14-16 ani ea nu a fost învățată să muncească cantitativ cât trebuie. Nu calitativ, cantitativ! Și asta pentru că are prea mult talent. Cu asta compensează. Simona are o putere de luptă mult mai zdravănă decât fizicul ei. Mentalul se duce deasupra fizicului, iar fizicul se mai și rupe! Eu nu știu cine o poate pregăti acum pe Halep. Cahill știa ceva tenis pentru că a luat 2-3 jucători de jos și i-a dus sus. Alții nu știu. Sportul s-a schimbat, s-a schimbat lumea și chiar nu există nume de antrenor pentru Halep", a spus omul de afaceri. Ţiriac a spus, mai în glumă, mai în serios, că dacă era mai tânăr ar fi vrut să o antreneze pe Halep. Întrebată dacă ar fi acceptat propunerea, numărul 1 WTA a răspuns imediat şi ferm: "Da, un mare DA. Îi mulţumesc pentru asta, este un sprijin foarte mare, foarte important şi îmi dă încredere în acest moment".

În fine, Ilie Năstase a explicat în stilul caracteristic de ce nu o poate antrena pe Simona. "Nici eu nu ştiu ce antrenor să aleagă, Simona ştie cel mai bine. Eu am zis că ea nu are nevoie de antrenor. Eu când jucam aveam o domnişoară în colţul terenului şi mă inspira mai bine... Glumesc. Dar eu cred că atunci când eşti numărul 1 mondial nu prea mai ai nevoie de antrenor. Poate să îţi organizeze antrenamentele şi programul, dar ca tenis Simona ştie ce are de făcut. Eu nu m-aş băga să o antrenez că iar iau amenzi, sar la arbitri, eu mă enervez. Dar ea ştie să joace tenis, nu are nevoie", a spus Ilie Năstase.

Analistul Eurosport, Mats Wilander, a explicat, în exclusivitate pentru Digi Sport, că Simona a ajuns la un nivel de maturitate în care poate câștiga noi trofee importante, chiar și fără Cahill. ”Nu pot spune că e o surpriză. Cred că fiecare antrenor face ceva pentru jucător. Fiecare jucător e ajutat de antrenor și câteodată vine acel moment... Darren este unul dintre cei mai mari antrenori din circuit. A ajutat-o enorm pe Simona. Poate că ar fi putut câștiga al doilea Grand Slam alături de Darren, cred că e pregătită să câștige un nou Grand Slam și cu altcineva. Nu e o mare diferență. Nu contează pentru viitorul tenisului ei, pentru că el a adus-o unde este acum”, a spus Wilander. Acesta ştie ce trebuie să-şi îmbunăţească Simona în joc: "Cred că trebuie să fie puţin mai agresivă, ceea ce este foarte greu de făcut de către o jucătoare precum ea. A făcut progrese mari, de aceea a câştigat şi un Grand Slam, este mult mai bună din punct de vedere mental în ultimii ani, aceasta e cea mai importantă creştere a ei". Suedezul a dezvăluit şi care sunt momentele din joc pe care românca trebuie să le elimine în 2019: "Îşi poate creşte nivelul cel mai mult atunci când nu mai aşteaptă ca o adversară să o învingă. Asta s-a întâmplat şi în turul 1 la US Open".

Darren Cahill a fost cel de-al șaptelea antrenor pentru Simona Halep. Până în 2015, anul în care a bătut palma cu australianul, românca a schimbat 6 antrenori în 3 sezoane. În 2013, a început colaborarea cu Firicel Tomai, înlocuitorul lui Andrei Mlendea, care a acuzat-o pe Halep că l-a dat afară prin SMS. După ce a încheiat cu Tomai, s-a înțeles cu Adrian Marcu. Înțelegerea a picat la finalul lui 2013, iar în februarie 2014, românca a bătut palma cu belgianul Wim Fissette, care a condus-o pe Halep până în finala de la Roland Garros. La sfârșitul anului 2014, Halep și Fissette au încheiat colaborarea, iar numărul 3 WTA s-a înțeles cu Victor Ioniță și Thomas Hogstedt. Suedezul s-a despărțit de Halep, iar în februarie 2015, Ioniță a rămas singurul antrenor din staff-ul Simonei.

Foto: Neal Trousdale

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Simona Halep, wta, Roland Garros, Darren Cahill, Franţa


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!