Drama particulară a Simonei Halep

Jurnalista Louisa Thomas a scris la începutul săptămânii un amplu material pentru publicaţia The New Yorker, despre ceea ce ea consideră a fi “Drama particulară a Simonei Halep”.

01.06.2019 07:30, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Drama particulară a Simonei Halep

În continuare puteţi citi traducerea adaptată a câtorva paragrafe din material, iar la final găsiţi link-ul către matrialul original.

Fostul lider WTA, care caută acum să-și apere titlul la French Open, a luat prima rachetă în mână când avea patru ani. La 14 ani, a decis să-și dedice viața tenisului. La 16 ani, și-a părăsit familia, care locuia în Constanța, și s-a mutat într-un hotel din capitala Bucureștiului, pentru a se pregăti la un nivel mai ridicat. Tatăl ei ia spus în glumă "micul Rolex". La 17 ani a decis să facă o operaţie de micşorare a sânilor (o procedură grea, care a durat aproape șapte ore) pentru a-şi ameliora durerile de spate și a o ajuta la joc. Era atât de timidă, încât pentru ea reprezenta o problemă chiar şi să vorbească la telefon cu persoane necunoscute. Cu toate astea, s-a forțat să se confrunte cu mass-media, a cărei presiune devenea tot mai mare o dată cu trecerea timpului. Simona se ducea în fiecare zi la sală pentru a lucra la masa musculară, articulații și ligamente. Când prietenii ei se duceau la petreceri, ea dormea.

Talentul i-a permis să câștige French Open la junioare în 2008, la 17 ani, după care a decis să joace în turneele WTA, iar în scurt timp a intrat în Top 100. Dar nu avea certitudinea că va ajunge vreodată printre primele 10 jucătoare din lume. Halep este mică de înălţime pentru un jucător de tenis, îi lipseau alonja şi loviturile în forţă. Din mai 2012 până în martie 2013 nu a legat două victorii, iar The Times scria că meciurile ei sunt "fascinante, ca orice calamitate care trece". Dar în în 2013 a câştigat șase titluri.

(…)

Antrenorul australian Darren Cahill, care i-a antrenat pe Andre Agassi și Lleyton Hewitt, a înțeles că nu va schimba mare lucru în felul de a fi al Simonei. Aşa că a lucrat la variaţia jocului ei, pentru a "deschide terenul mai mult", mi-a spus el, "zig-zag în spatele liniei de fund, în loc să stea mult în spate". Împreună au analizat meciurile pe YouTube, pentru a studia ce ar putea îmbunătăți. Înainte, Halep crezuse că a jucat din instinctiv. Cu Darren antrenor intra pe teren cu un plan de joc.

Dar "probabil cel mai mare progres", a spus Cahill, îmbunătățește atitudinea lui Halep în timpul meciurilor. Mult, ea nu a simțit că a făcut progrese. În 2017, în sferturile de la  Miami Open, împotriva Johannei Konta, Halep a luat primul set și a fost la două puncte de victorie, când jocul ei s-a rupt. După multe erori, ea a pierdut al doilea set la tiebreak, după care l-a chemat pe Cahill să-I dea sfaturi. Tehnicianul s-a aşezat alături de ea, dar într-o parte, ca s-o poatăprivi în ochi. A încurajat-o și ia spus ce să îmbunătăţească la jocul ei.

- Joc atât de rău, a spus ea. Ridicol de rău.

- Cum o să rezolvi problema, atunci?, a întrebat el.

S-a uitat în pământ pământ, nu a ridicat privirea spre antrenor, şi a trecut în revită toate erorile. Apoi a revenit pe teren, dar a pierdut. 

Ulterior, Cahill a declarat că nu o va mai pregăti. "Terapia cu șocuri", a recunoscut, el, ceva mai târziu: "Nu a fost doar rezultatul unui meci. A fost rezultatul unui an".

Întregul material îl puteţi citi la link-ul următor:

https://www.newyorker.com/culture/persons-of-interest/the-particular-drama-of-simona-halep?fbclid=IwAR2gVsaqzwMKyu6Dco0Sgso_MtnCim2cBfsTmhmz4ahXKCiQoSdJJ37pDP4


Foto: www.newyorker.com

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Simona Halep, grand slam, wta, Roland Garros, Franţa, French Open


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!