Din nou în Grupa Mondială după 2 ani

Accesați link-ul pentru o galerie foto exclusivă realizată pentru www.OpenTenis.ro de Neal Trousdale.

23.04.2018 03:52, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Din nou în Grupa Mondială după 2 ani

Simona Halep (1 WTA) a adus calificarea echipei de Fed Cup a României în Grupa Mondială, după victoria decisivă în barajul cu Elveţia, găzduit de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Ea a învins-o cu 6-2, 6-1 pe Patty Schnyder (149 WTA), care a înlocuit-o pe Timea Bacsinzky (46 WTA). Cea mai bună performanţă a României în Fed Cup este o semifinală în 1973. Echipa ţării noastre s-a mai calificat de asemenea de 4 ori în sferturi (1974, 1978, 1980 şi 1981). În total, tricolorele au participat de 12 ori în Grupa Mondială.

A fost o partidă dominată şi controlată de la un capăt la altul de Simona, care a jucat agresiv e la prima până la ultima minge. Practic, Patty nu a făcut altceva decât să dea înapoi mingea peste fileu, fiind rare momentele în care a reuşit să “facă loc” unei tactici. Practic, “scurtele” au fost singurele lovituri prin care a reuşit să întrerupă jocul agresiv al Simonei. În urma acestei victorii, România revine în Grupa Mondială, acolo de unde a retrogradat în aprilie 2016, după ce a pierdut barajul împotriva Cehiei cu 4-1. 

Simona a recunoscut, după meci, că a fost surprinsă să joace împotriva unei stângace, dar s-a simţit mult mai relaxată, iar jocul şi rezultatul au confirmat acest lucru. "Am aflat numele adversarei cu 40 minute înainte de meci, ceea ce nu a fost uşor deloc. Dar în momentul acela mi-a scris şi Darren (n.r., Darren Cahill, antrenorul Simonei) şi mi-a zis cam ce trebuie să joc. A fost un mesaj foarte bun pentru mine, mi-a dat încredere. Am vorbit cu cei de aici, cu dl căpitan, cu Andrei Pavel, au spus că trebuie să joc un pic mai înalt, să o alerg, să deschid unghiurile, să joc ce ştiu. A fost greu la început bineînţeles, este stângace şi nu m-am antrenat deloc în perioada aceasta cu o jucătoare stângace. Nu a fost uşor, dar am încercat să fiu solidă şi să domin meciul, ceea ce s-a întâmplat. Totul a fost azi mai bine, şi deplasarea şi modul în care am lovit mingea. Ieri la început, zburau mingile doi metri afară, apoi am schimbat racheta şi se duceau în fileu. Nu am avut feeling-ul potrivit ca să pot fi mai agresivă ieri, dar azi a fost mult mai bine şi braţul mai relaxat", a spus ea.

Halep a adăugat că accidentarea uşoară de sâmbătă nu i-a ridicat probleme: "După ce m-am încălzit nu prea am mai simţit piciorul, a fost un pic de jenă dar cred că nu e nimic grav. A fost din cauza emoţiilor ieri, o mică contractură, sper să-mi revin în câteva zile şi să fiu ok la Stuttgart. Mi-am dorit să câştig acest meci, să terminăm cu stresul şi emoţiile. Le mulţumesc celor de aici, dar ce a făcut Clujul când am jucat aici, mai ales ieri, a fost ceva deosebit. E admirabil ceea ce fiecare om transmite pe teren şi toată energia pe care o simţim aici"

La Stuttgart, turneul unde va juca săptămâna viitoare, Simona nu şi-a propus un obiectiv concret: "Voi încerca să joc cât mai bine, terenul e diferit, vin după o încărcătură foarte mare emoţională. Vom vedea ce va fi. Sper să fie bine". Întrebată ce trofeu ar prefera între un Grand Slam şi Fed Cup, Halep a răspuns că le vrea pe ambele, dar nu va regreta dacă nu îşi va trece în palmares aceste titluri: "Le-aş alege pe amândouă dacă se poate, dar anul următor aş vrea Cupa Federaţiei. Mi-aş dori să câştig un turneu de Grand Slam, nu contează unde, dar acesta este visul meu în tenis după ce am ajuns lider mondial. Sper să se întâmple într-o bună zi, dar nu vreau să pun presiune şi nici nu o să fiu dezamăgită dacă acest lucru nu se va întâmpla în cariera mea. Sunt destul de împăcată sufleteşte cu ceea ce am făcut până acum şi faptul că îmi place tenisul contează cel mai mult".

La rândul ei, Patty Schnyder a recunoscut că Halep a fost prea puternică şi nu a reuşit să contracareze jocul liderului mondial al tenisului feminin. "Evident, ea este lider mondial, am simţit presiunea impusă de ea, mingile trimise din interiorul terenului, pentru că am jucat prea scurt uneori, cu atâta putere, a alergat foarte bine, a avut lovituri grozave, în adâncime şi pe colţuri. Am simţit presiunea ei tot timpul jocului. Aş fi vrut să fiu mai lucidă în timpul meciului, să joc cu mai multă viteză, cu multe mingi în adâncime, aşa cum am făcut la antrenament. Mi-a lipsit intensitatea. A fost grozav să joc, dar nu a fost la fel de uşor ca la antrenament. Mi-am controlat emoţiile foarte bine, deşi nu era ieri în plan să joc", a declarat Schnyder. 

"Simona e numărul 1 mondial şi nu sunt singura care a simţit asta. Intensitatea cu carea joacă, faptul că nu-ţi oferă puncte şi loviturile ei grozave au fost mai mult decât am putut duce. Ieri nu era programat ca eu să intru azi, dar Timea a acuzat dureri la muşchii aductori şi m-am trezit în faţa faptului împlinit. Pentru mine a fost o mare onoare să joc la simplu cu Simona Halep. I-am urat succes pentru tot sezonul, este o mare campioană", a spus Schnyder, după meci. Întrebată dacă se aştepta ca Elveţia să piardă după trei meciuri, ea a răspuns: "Nu ne-am aşteptat să pierdem în trei meciuri, am avut încredere, o săptămână bună de antrenamente, aş fi vrut şi eu să joc mai bine, dar a contat mult atmosfera extraordinară din sală penru acest rezultat. M-am bucurat mult să revin în echipa Elveţiei".

Cele două jucătoare s-au mai înfruntat în 2010, când Simona s-a impus de asemenea la un turneu din Maroc, dar acum Patty Schnyder a remarcat că spre deosebire de atunci, acum "ea controlează mult mai bine meciul, dar are acelaşi ritm. Este o campioană, am încercat cu mingi înalte s-o înving, a greşit foarte puţin, am încercat s-o fac să alerge, dar era prezentă peste tot. Nu ne-am aşteptat să pierdem când am ajuns aici, a fost foarte dificil dar trebuie să-ţi fructifici şansele în orice meci. În tenis poţi câştiga, poţi să-ţi atingi limitele, ne-am antrenat bine, dar nu am fost 100% unde ar fi trebuit să fim".

Bogdan Stelea a fost prezent în sală pentru a urmări meciurile Simonei. La finalul partidei cu Patty, fostul portar a declarat: ”Am avut emoţii, bineînţeles. Tenisul este un sport pe care îl apreciez mult, m-am uitat mult la el, dar din moment ce nu l-am jucat la un anumit nivel nu îmi dau seama foarte bine de ce se poate întâmpla şi datorită acestei situaţii emoţiile sunt destul de mari. Simona are nevoie în permanenţă de căldura prietenilor şi eu mă număr printre prietenii ei şi încerc să o ajut cât pot de mult cu anumite sfaturi, cu ceea ce mi se pare mie ca văd şi în multe situaţii îi spun ce cred, chiar dacă este opinia unui amator”.

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Simona Halep, Fed Cup, Cluj-Napoca, România, Patty Schnyder, Elveţia


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!