De trei ori 10

Liderul feminin mondial va încerca azi, a treia oară, să câştige French Open (Paris, 39.197.000 de euro premii totale), al doilea de Mare Şlem al anului, organizat pe terenurile din complexul sportiv de la Roland Garros.

08.06.2018 20:42, de , 0 comentarii , Galerie Foto

De trei ori 10

În urmă cu exact 10 ani. Simona câştiga titlul pe zgura pariziană la junioare. Desemnată a 9-a favorită, ea o învingea în finală pe Elena Bogdan (cs 10) cu 6-4, 6-7 (3), 6-2. Acum, de cealaltă parte a fileului se va afla tot a zecea favorită, americanca Sloane Stephens (10 WTA), pe care o conduce cu 5-2 la “directe”. Finala începe la ora 16.00 a României şi este transmisă în direct de posturile Pro TV şi Eurosport 1.

Prima confruntare Halep – Stephens a avut loc în 2012, în runda de debut la Barcelona, când Simona a învins cu 6-4, 6-4. Au urmat două succese ale lui Sloane, ambele în 2013: 6-4, 6-0 în optimi la Hobart în 2013 şi 6-1, 6-1 în primul tur la Australian Open. Anul următor, în optimi la Roland Garros, Halep s-a impus cu 6-4, 6-3, iar următoarele trei victorii s-au consemnat pe pământ american: 6-1, 7-5 în 2015 în sferturi la Miami, 7-6 (3), 6-0 în primul tur la CitiOpen şi 6-2, 6-1 în semifinale la Cincinnati, ultimele două având loc în 2017. De reţinut că două meciuri au avut loc pe zguă, ambele fiind câştigate de Halep.

Pentru Stephens este una dintre puţinele ocazii în care va întâlni o jucătoare mai scundă decât ea, deşi are 170 cm înălţime. Halep are cu 2 centimetri mai puţin, motiv pentru care specialiştii site-ului oficial al competiţiei se aşteaptă ca la meciul de azi să fie puţini aşi, ambele sportive bazându-se pe o apărare foarte bună. "Va fi o finală dificilă. Sloane este o adversară foarte puternică, loveşte mingea foarte tare. Îmi voi face jocul împotriva ei, cum am făcut şi anul trecut. Suntem pe zgură, va fi ceva diferit, nu am aşteptări. Vreau doar să intru pe teren să-mi păstrez tactica şi să menţin lucrurile pozitive în fiecare secundă", a declarat românca. 

Antrenorul australian are o contribuţie majoră la calificarea în finală a Simonei. "Aş spune că înfrângerea pe care a avut aici a fost un pic mai dureroasă decât cea de la Australian Open. Simona vrea să schimbe situaţia şi va fi concentrată pe asta, fără să se gândească la finala de anul trecut. Singurul lucru la care se va gândi va fi adversara. Sunt mândru de ea cu adevărat. Venind aici, a fost evident o presiune pe ea, aceasta este cea mai bună şansă a ei – întodeauna e la French Open – să joace cel mai bun tenis şi să facă o altă finală. Şi azi, Simona a fost suficient de bună să execute un plan diferit de joc", a spus el după semifinală.

Managerul lideului mondial, Virginia Ruzici, e convinsă că Simona Halep porneşte cu prima şansă în finală. "Am văzut-o foarte concentrată, nu a lăsat adversara să revină în meci. Asta îmi doresc – să o văd concentrată. O cunoaşte bine pe Stephens. Au jucat de două ori anul trecut, a învins-o pe ciment şi, deci, are un avantaj psihologic în faţa ei. Dar fiecare meci e un alt meci. Evident, Simona este favorită. Sperăm din suflet ca, de această dată, să fie pentru ea", a declarat ea pentru Pro Sport. Virginia Ruzici e ultima jucătoare din România care a cucerit trofeul la senioare la Roland Garros, în 1978, după o finală câştigată cu 6-2, 6-2 contra Mimei Jausovec.

Horia Tecău, deţinător al titlurilor de Mare Şlem la dublu la Wimbledon (2015) şi US Open (2017) şi la dublu mixt la Australian Open (2012), e convins că Simona are tot ce îi trebuie pentru a obţine titlul. "A ajuns pe locul 1, are antrenori foarte buni şi o experienţă mai mare decât anul trecut. Trebuie doar să-şi facă jocul, să se bucure de experienţă, să aibă aceeaşi atitudine şi să rămână concentrată. Simona era favorită şi anul trecut, dar cred că acum are mai multă experienţă. Finala de anul trecut a călit-o. E mai puternică acum şi nu cred că va mai ajunge în aceeaşi situaţie ca atunci. Nu-şi va mai pierde concentrarea, va fi cu ochii pe antrenor, se va bucura de acest moment şi, făcând toate aceste lucruri, cred că va câştiga. Simona e foarte apropiată de echipa ei. Se simt doar din priviri, iar Darren Cahill e antrenorul care poate transmite mesajele de care ai nevoie. Trebuie doar să se uite la Simona pentru a-i transmite energia necesară. Simona ştie că nu e singură, că are în spate o echipă, o ţară şi multe rugăciuni din partea noastră", a declarat Tecău, la Digi Sport.

Vicecampionul olimpic de la Rio de Janeiro vede în Sloane Stephens o adversară care semănă în multe privinţe cu Jelena Ostapenko, letona care a învins-o anul trecut pe Halep în ultimul act la Paris. "Stilul lui Stephens e foarte apropiat de cel al lui Ostapenko. Joacă agresiv, caută lovituri direct câştigătoare şi prin asta câştigă. Simona trebuie să se apere bine, dar cea mai bună apărare e atacul. Trebuie să intre în teren, să ia mingea devreme şi să o mişte mult, pentru că Stephens nu se mişcă bine. Cu alte cuvinte, trebuie să o scoată din zona de confort. Dacă va face asta, încrederea lui Stephens o să scadă, iar Simona va domina. Simona şi echipa ei sunt prea inteligenţi să-şi piardă concentrarea acum. De aia e numărul 1, pentru că e mai constantă decât toate celelalte jucătoare. Cred că o poate domina pe Stephens, mai ales pe zgură, şi că pleacă favorită, dar trebuie să-şi facă treaba ca până acum. Are experienţa necesară pentru a câştiga", a explicat Tecău.

În ceea ce priveşte presiunea unui asemenea meci, Horia e sigur că liderul mondial ştie ce are de făcut: "Acest meci e atât de important cât îl faci tu să fie. E un meci important, într-adevăr, dar trebuie să fie tratat ca celelalte. Nu trebuie să pună o presiune în plus pe ea. Simona are o echipă foarte bună, care îi va da energie. Vreau să văd cum câştigă acel titlu".

Suedezul Mats Wilander, analistul Eurosport, a recunoscut că va fi fanul Simonei în meciul de azi. El nu s-a ferit să afirme public că s-ar bucura nespus ca liderul mondial să fie "regina" la Paris. "Mi-ar plăcea să o văd pe Simona câştigând la Roland Garros. Toţi am vrea să o vedem învingând, cu excepţia lui Stephens şi a americanilor. Cred că merită un prim turneu de Grand Slam, dar trebuie să intre bine în meci", a spus Wilander, la Eurosport. Întrebat care va fi cheia finalei, campionul suedez a vorbit despre forehandul celor două jucătoare. "Simona trebuie să fie mai agresivă decât Stephens. Pentru mine e necunoscut forehandul lui Sloane. Ea loveşte de multe ori cu topsin, dar alteori pune o dreaptă foarte plată. De partea cealaltă, Halep loveşte cu mult topsin, aşa îşi construieşte ea punctele câştigătoare. Aici va fi una din cheile meciului", a mai spus Wilander. 

Kim Clijsters, mare susţinătoare a Simonei şi jucătoare care a pierdut trei finale de Mare Şlem până să obţină primul titlu, este convinsă că Halep nu va fi afectată din punct de vedere mental de înfrângerea dramatică suferită la Paris în 2017. "Nu cred că se va mai gândi la asta. Cred că a fost un proces de învăţare pentru ea. Nu se întâmplă mereu la prima şansă. Sau la a doua. Sau la a treia. Mie mi-a luat patru Slam-uri până să câştig unul", a declarat belgianca de 35 de ani, de două ori finalistă pe zgura pariziană. Ea este convinsă că forma extraordinară a Simonei îi oferă prima şansă la câştigarea trofeului. "Cred că este cel mai bun meci în care am văzut-o jucând", a spus Clijsters, după victoria clară a româncei cu Garbine Muguruza, scor 6-1, 6-4.

Simona trebuie să joace ofensiv pentru a cuceri titlul, crede legendara Martina Navratilova. “Pentru mine, greşeala pe care a făcut-o Halep în finala de anul trecut la French Open contra Jelenei Ostapenko a fost că a jucat prea defensiv, a jucat ca să nu piardă. Dar campionii învaţă din greşelile lor şi nu cred că va face din nou aceeaşi greşeală într-o situaţie similară, aşa că mă aştept să joace agresiv. Halep ştie că trebuie să joace ofensiv. Nu poate juca să nu piardă, trebuie să joace la victorie. Cred că aceasta este lecţia pe care a învăţat-o anul trecut. Chiar dacă nu vrea să o facă, se va convinge că trebuie să o facă”, a scris Navratilova în editorialul său pentru site-ul WTA. “Pe măsură ce a avansat în turneu, Halep a devenit tot mai agresivă şi ar trebui să fie destul de încrezătoare în ea şi în jocul său după ce a învins-o pe Garbine Muguruza cu 6-1, 6-4 în semifinale. Muguruza a lovit puternic mingea şi s-a mişcat bine, dar nu a putut să deschidă jocul. De-a lungul turneului, Halep a fost mai agresivă, mai proactivă prin poziţionare şi prin alegerea loviturilor”, a explicat jucătoarea de origine cehă.

“Atitudinea Simonei a fost extraordinară la Paris. Chiar şi când a fost frustrată, a durat doar un punct, iar apoi a fost pregătită pentru următorul – nu a lăsat frustrarea să persiste”, a remarcat Navratilova, care a câştigat 18 titluri de Grand Slam la simplu, dintre care două la Roland Garros (1982, 1984). Navratilova se aşteaptă la o luptă intensă şi ar fi “surprinsă” dacă meciul s-ar încheia în două seturi, “deoarece ambele au stiluri similare, iar Stephens este mai puternică. Ambele lovesc pe contră, în cea mai mare parte a timpului. E interesant – ambele finaliste preferă să joace de pe fund, dar ambele trebuie să avanseze, să iasă din zona de confort şi să fie mai active decât îşi doresc. Ambele se apără foarte bine şi va fi greu pentru ele să reuşească lovituri direct câştigătoare. Şi niciuna nu vrea să vină la fileu, din acest motiv va fi greu să găsească deschiderile”. Martina e convinsă că presiunea este mai mare pe Halep, care a pierdut trei finale de Grand Slam până acum, două la Roland Garros (2014, 2017) şi una la Australian Open (2018), iar singurul mod de a trece peste eşecul din finala de anul trecut este de a câştiga acum în faţa campioanei de la US Open.

Simona Halep a jucat 30 de finale în carieră, având 16 titluri cucerite. A obţinut şase trofee în 2013 (Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia), două în 2014 (Doha şi Bucureşti), trei în 2015 (Shenzhen, Dubai şi Indian Wells), trei anul trecut (Madrid, Bucureşti şi Montreal), şi câte unul în 2017 (Madrid) şi anul acesta (Shenzhen). A mai jucat 14 finale, în 2010 şi 2011 la Fes (Maroc), în 2012 la Bruxelles, în 2014 la Madrid, Roland Garros şi Turneul Campioanelor, în 2015 la Toronto şi Cincinnati, în 2017 la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing, iar anul acesta la Australian Open şi Roma. Simona a cucerit şi un titlu WTA la dublu, anul acesta, la Shenzhen, alături de Irina Begu, jucând şi o finală în 2016 la Montreal, alături de Monica Niculescu.

Foto: Neal Trousdale la meciurile de anul trecut cu Stephens la CitiOpen şi Cincinnati

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Simona Halep, wta, Roland Garros, Sloane Stephens, Franţa


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!