Begu: “din punct de vedere emoţional, a fost foarte greu”

Accesați link-ul pentru o galerie foto exclusivă realizată pentru www.OpenTenis.ro de Neal Trousdale.

22.04.2018 04:19, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Begu: “din punct de vedere emoţional, a fost foarte greu”

România conduce Elveţia cu 2-0 în barajul pentru Grupa Mondială a Fed Cup, după ce Irina-Camelia Begu (38 WTA) a învins-o cu 6-4, 6-1, pe Timea Bacsinszky (46 WTA), în cel de-al doilea meci de simplu disputat sâmbătă în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Românca şi-a cedat servicul la 0-1, dar în game-ul imediat următor a realizat break, după care s-a mers cap la cap până la 3-3. Au urmat alte trei break-uri, pentru ca la 5-4 Begu să încheie setul cu un game alb. Setul secund nu a avut istori. Bacsinszky şi-a făcut serviciul, după care Irina-Camelia a câştigat şase game-uri la rând.

"A fost un meci greu din punct de vedere emoţional. Am început mai greu, dar pe parcurs am început să simt mult mai bine mingea, am început să variez şi să joc exact ce am stabilit împreună cu echipa. Vreau să vă mulţumesc foarte mult, voi faceţi aceste momente speciale. Este atât de frumos să joci în faţa unui public atât de numeros, vă mulţumesc din toată inima", a declarat Begu, la interviul de pe teren.

La conferinţa de presă a recunoscut că emoţiile s-au datorat nu doar atmosferei din tribune, ci şi a faptului că a fost aleasă să fie a doua rachetă a echipei. În detrimentul Soranei-Mihaela Cîrstea (locul 34 WTA). "Domnul Segărceanu m-a ales pe mine şi îmi doream foarte mult să câştig acest meci. Dar per total sunt bucuroasă şi cred că am făcut un meci foarte bun. Am intrat pe teren să-mi fac jocul. Am avut o tactică bine stabilită, cel mai important era ca eu să fiu liniştită, să variez cât mai mult, dar în acelaşi timp să mă mişc cât mai bine în teren. Practic m-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut pe teren. Din punct de vedere emoţional a fost foarte greu, cu momentul de început, cu deschiderea, este un moment special şi diferit faţă de turneele la care participăm. Este o încărcătură emoţională , publicul de fiecare dată ne-a susţinut şi a fost alături de noi", a declarat Irina-Camelia.

Begu a câştigat ultimele trei meciuri din cele 4 confruntări cu Bacsinzky, la Acapulco în 2012, la Estoril în 2014 şi acum la Cluj Napoca, dar elveţianca rămâne o jucătoare care oricând poate performa pe zgură: "La un moment dat, în urmă cu câţiva ani simţeam că suntem joc pe joc, amândouă aveam reverul foarte bun şi încercam să variăm cât mai mult jocul. Între timp, ea a intrat în primele 10, a avut rezultate extraordinare pe zgură şi bineînţeles aveam emoţii foarte mari, îmi doream să câştig şi ştiam că este o jucătoare periculoasă".

Irina Begu a vrut să clarifice situaţia cu Sorana Cîrstea şi susţine că nu există animozităţi între cele două jucătoare: "Cred că mai multă presiune şi discuţii aţi făcut voi, cei din presă. Pentru mine lucrurile au fost foarte clare. Dl Segărceanu a hotărât ca eu să joc, din punct de vedere tactic aşa a considerat, că am un joc mai variat, că pot să ţin mingea mai mult în teren şi astea au fost argumentele. Repet între noi nu a fost o ceartă sau altceva. Cred că a fost o discuţie constructivă, cred că e normal ca ea să se fi supărat, aşa cum a spus la conferinţa de presă. Dar dacă ţin bine minte, când am jucat cu Belgia, eu eram nr. 1 şi Monica Niculescu a intrat în locul meu. Nu am declarat niciodată că sunt supărată, astea au fost decizia echipei şi atât. Sunt acolo să joc şi nu a existat niciun moment de supărare".

"Cred că cea mai grea zi este prima şi în a doua zi te simţi mult mai bine şi mai relaxat. Din punct de vedere personal, Simona se va fi simţi mult mai bine, va fi mult mai relaxată şi meciul ar putea fi mai uşor din acest punct de vedere. Însă Timea Bacsinzsky este o jucătoare foarte bună, se simte foarte bine pe această şi oricând poate juca la un nivel foarte înalt. Chiar dacă azi am câştigat ambele meciuri şi conducem cu 2-0, important e ca mâine să mai câştigăm un punct", a adăugat Irina Begu.

Căpitanul nejucător Florin Segărceanu s-a declarat mulţumit de cele două victorii şi recunoaşte că se aştepta însă la o victorie mai facilă a Simonei şi la un meci mult mai complicat pentru Irina Begu, dar lucrurile s-au întâmplat exact invers. "Lucrurile au mers bine, dar aş spune din ce mă aşteptam puţin diferit. Mă gândesc la ambele meciuri. Mă aşteptam ca Simona să câştige mai uşor, dar încă o dată se vede ce înseamnă încărcătura emoţională într-un meci de Fed Cup, când joci acasă, când ai o asemenea prezentare şi toată lumea a fost foarte emoţionată. Şi la fel se vede schimbarea nivelului de joc. O jucătoare care este 104, care a fost poate 50, poate să joace extraordinar fără miză şi bineînţeles Simona, emoţionată, puţin crispată, iar meciul se prelungeşte şi este mai dificil. Din aceste motive aceste meciuri sunt diferite faţă de un turneu normal. La celălalt meci, nu pot să spun nimic decât că o felicit foarte mult pe Irina, a făcut un meci foarte bun. Sincer, mă aşteptam la un meci foarte greu. A şi început în acest fel, cu Bacsinzky conducând cu 2-0. Am văzut ce jucătoare dificilă e, o jucătoare care ştie să schimbe ritmul, să lovească rapid, însă Irina s-a mobilizat exemplar şi a reuşit să intre în meci, a reuşit să-şi păstreze un ritm de joc şi să o bată pe Bacsinzky cu armele ei. A reuşit întotdeauna să nu fie surprinsă de acele lovituri înalte, scurte sau tăiate, şi să răspundă perfect", a declarat el. Segărceanu a precizat că dacă duminică se ajunge la 3-0, în partida de dublu vor intra şi fetele care nu au fost deloc utilizate până acum.

Bacsinszky, jucătoare cu origini romanești, a izbucnit în lacrimi la conferința de presă de după meci, în momentul în care a fost întrebată ce-și aminteşte din perioada petrecută în țara noastră. "Bunicii mei au fost foarte săraci, dar îmi amintesc că mi-au cumpărat când eram mică doi pui de găină, unul alb și unul negru, ca să fiu fericită când mă joc în grădină. După un an, când au crescut, a venit cineva și a spus că trebuie să îi tăiem ca să facem supă. Pentru elvețieni a fost șocant când le-am povestit, dar pentru mine este o amintire foarte prețioasă, la fel cum este cea în care stăteam în grădină pe un scaun și îmi făceau duș cu apa dintr-o găleata. Bunicii mei au murit, dar și acum mai știu de zacusca de vinete și de multe alte bunătați. Mă simt binecuvântată că am trăit aceste lucruri. Ei mi-au dat totul și le duc dorul", a spus ea.

După ce s-a mai liniştit, a avut puterea să zâmbească. "Am încercat să îmi pun atât de mult machiaj, tocmai ca să nu vedeți. Dar acum o să vă răspund de sub scaun", a spus ea, în timp ce se lăsa să alunece pe scaun până sub masa la care stătea. Tatăl Timeei, Igor, este născut în România, astfel că sportiva și-a petrecut o mare parte din copilărie la bunici, la Satu Mare. Igor Bacsinszky a fost campion de juniori al României, dar a fugit din țară și s-a stabilit în Ungaria în anul 1978. S-a apucat să antreneze în anii ’80, iar în 2002 a fost declarat cel mai bun antrenor de tenis al Elveției. Igor a antrenat-o și pe Timea până la vârsta de 15 ani. În 1981, s-a căsătorit cu unguroaica Suzanne și împreună s-au mutat definitiv în Elveția, acolo unde în 1989 avea să vină pe lume Timea.

Programul de duminică, conform tragerii la sorţi (meciurile sunt transmise, în direct, de Digi Sport 1 şi Dolce Telekom 1):

Simona Halep (1 WTA) – Timea Bacsinszky de la ora 12.00, Irina Begu – Viktorija Golubic (115 WTA) de la ora 14.00 şi Begu, Halep - Patty Schnyder, Jil Teichmann de la ora 16.00. Dacă Simona învinge, a patra partidă de simplu nu se va mai juca, trecându-se direct la cea de dublu.

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Irina Begu, Fed Cup, Cluj-Napoca, România, Timea Bacsinszky, Elveţia


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!