20 de învingătoare în 46 de ediţii la Turneul Campioanelor

Azi începe a 47-a ediţie a Turneului Campioanelor, competiţie care va fi găzduită, ca şi în preceenţii trei ani, de Singapore Indoore Stadium, cu o capacitate de 10.000 de locuri.

22.10.2017 02:05, de , 0 comentarii , Galerie Foto

20 de învingătoare în 46 de ediţii la Turneul Campioanelor

Prima ediţie a avut loc în anul 1972, în oraşul american Boca Raton. De-a lungul timpului, competiţia a avut diferite denumiri, în funcţie de sponsorul oficial, constanta fiind „Championships”. În 1995 şi 2004, din lipsă de sponsori, s-a jucat WTA Tour Championships. În 1986, cele mai valoroase jucătoare din lume s-au „adunat” de două ori să-şi dispute supremaţia, în martie şi în noiembrie, de fiecare dată ieşind învingătoare Martina Navratilova. Cu aceste succese ea a ajuns la opt victorii finale (trei de pe vremea când reprezenta Cehoslovacia), cele mai trecute în dreptul unei singure jucătoare (la care se adaugă alte şase finale pierdute). Este urmată de germanca Steffi Graf şi americanca Serena Williams cu cinci succese fiecare. Chris Evert (Statele Unite) are 4, Monica Seles (pe vremea când reprezenta Iugoslavia) şi Kim Clijters (Belgia) câte 3, iar Evonne Goolagong Cawley (Australia), Gabriela Sabatini (Argentina), Martina Hingis (Elveţia) şi Justine Henin (Belgia) câte 2. În fine, Tracy Austin (Statele Unite), Sylvia Hanika (pe vremea RF Germania), Republic Jana Novotná (Cehia), Lindsay Davenport (Statele Unite), Maria Sharapova (Rusia), Amélie Mauresmo (Franţa), Venus Williams (Statele Unite), Petra Kvitová (Cehia), Agnieszka Radwańska (Polonia) şi Dominika Cibulková (Slovacia) au triumfat o singură dată. Reprezentantele Statelor Unite au strâns cele mai multe victorii, 17, urmate de jucătoarele din RF Germania / Germania – 6, Cehoslovacia / Cehia şi Belgia – 5, Iugoslavia – 3, Australia, Argentina şi Elveţia – 2 şi Rusia, Franţa, Polonia şi Slovacia – 1.

De-a lungul anilor, sistemul de desfăşurare a fost schimbat. S-a jucat ba cu meciuri eliminatorii, ba cu grupe. Din 2003 s-a adoptat sistemul cu două grupe de câte patru jucătoare, care este valabil şi azi. 

Simona Halep nu este prima reprezentantă a României care participă la Turneul Campioanelor. În 1983 şi 1984, Virginia Ruzici a fost eliminată în primul tur, de fiecare dată de americance. Prima oară s-a impus Tracy Austin cu 5-7, 6-1, 7-6, iar a doua oară Martina Navratilova cu 6-3, 6-1. În 1996, Irina Spîrlea ajungea prima dată la Turneul Campioanelor şi avea să fie eliminată în prima rundă de elveţianca Martina Hingis (cs 7) cu 6-2, 6-1. După un an, Irina – a opta favorită – trecea de franţuzoaica Sandrine Testud cu 6-3, 5-7, 6-4 şi de americanca Mary Jo Fernandez cu 5-7, 6-2, 7-5, pentru a fi eliminată în semifinale de cehoaica Jana Novotná cu 7-6, 6-2. În 1998 Spârlea a ajuns din nou în penultimul act, dar fără să fie desemnată cap de serie. În primul tur a eliminat-o pe a patra favorită, spaniola Arantxa Sánchez-Vicario cu 7-6, 6-1, în sferturi a trecut de belgianca Dominique Van Roost cu 6-2, 6-3, pentru a fi învinsă în semifinale, tot de Hingis, 6-2, 7-6. În ceea ce o priveşte pe Simona Halep, aceasta a jucat finala la prima ediţie la care a participat, în 1994, fiind învinsă cu 6-3, 6-0 de americanca Serena Williams (pe care o învinsese în grupe cu 6-0, 6-2), iar în următorii doi ani nu a trecut de grupe.

Primele meciuri, cele din Grupa albă vor avea loc duminică, după următorul program: de la ora 12.00 a României Karolína Plíšková (Cehia, 3 WTA, cs 3) – Venus Williams (Statele Unite, 5 WTA, cs 5) şi de la ora 14.30 a României Garbiñe Muguruza Blanco (Spania, 2 WTA, cs 2) – Jelena Ostapenko (Letonia, 7 WTA, cs 7). Ambele meciuri vor fi transmise, în direct, de Digi Sport 2. 

Foto: pagina de twitter a competiţiei

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Simona Halep, turneul campioanelor, wta, singapore, Karolina Pliskova, Venus Williams, Jelena Ostapenko, Garbiñe Muguruza


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!