Un as calculat

Un serviciu extrem de puternic este arma cea mai "letala" a unui jucator, dar nu totul se rezuma la umeri puternici si la strigate de lupta asemeni unei gorile pentru a trece mingea peste fileu. Stiinta aplicata la momentul oportun poate transforma greseala in avantaj.

29.07.2010 10:46, de , 1 comentarii , Galerie Foto

Un as calculat

"Nu este niciun dubiu ca serviciul a devenit cea mai importanta lovitura din meci" ne spune Jim Edgar, presedintele TennisCoach UK si antrenor de elita al profesionistilor. "Andy Roddick detine recordul de viteza la masculin cu 249 km/h si Venus Williams pe cel feminin cu 208 km/h." Ei reusesc sa trimita mingea cu viteze incredibile; daca va uitati la capii de serie ai turneelor mari veti observa ca acestia adesea au un serviciu de top. "Imediat ce racheta intra in contact cu mingea de tenis poti spune - din incordare, acuratete - daca este o lovitura buna si ce efect va avea."

 

"Un serviciu bun este ca aruncarea unei sulite combinat cu un slam-dunk din baschet. Mana arunca racheta sper minge cu aceeasi miscare pe care o face un aruncator de sulita, in acelasi timp corpul fiind propulsat cat de sus se poate, la fel cum face un baschetbalist. Daca reusesti sa combini intr-un mod eficient ceel doua actiuni, atunci vei avea un serviciu "castigator"."

 

"Totul incepe de la picioare, de la talpi, pentru a avea o lansare puternica, urmand ca trunchiul si coapsele sa se roteasca, umerii se rotesc si mana care tine racheta proneaza. In vechiul concept ideea era ca incheietura palmei sa se indoie spre inainte, dar de fapt mana si incheietura palmei se indeparteaza de corp, intr-o msicare de pronatie. Pana la 40% din puterea unui serviciu provine din acest element al serviciului, care este deci incredibil de important."

 

"Jucatorii cu "serviciu-tun", precum Andy Roddick, au calitatile necesare innascute", spune Dr. Martin Apolin, fizician si om de stiinta in domeniul sportului, "si poseda multe fibre musculare cu contractie rapida. Performanta nu poate fi imbunatatita decat marginal prin antrenament in aceste cazuri, dar este posibil."

 

"Traiectoria capului rachetei, pe perioada in care se aplica acceleratie, trebuie sa fie cat de lunga se poate astfel in cat viteza terminala sa fie maxima. Intregul corp este folosit, miscarea transmitandu-se de la picioare la mana - ceea ce se numeste "efectul de bici”" Mingea trebuie lovita cu ceea ce se numeste "sweet spot" astfel incat sa se transmita minimum de vibratii si sa se efectueze maximum de transfer al momentului. Mingea paraseste racheta de-a lungul unei parabole si astfel putem calcula:

 

Y= - g / (2v2cos2α) x2 + (tanα) x + h

 

Unde x si y sunt coordonatele orizontale si verticale (in metri), g este acceleratia gravitationala (9,81 m/s2), v este viteza initiala a mingei (m/s), α este unghiul initial si h este inaltimea (in metri) la care mingea este lovita. Presupunem ca A serveste in directia lui B (conform ilustratiei) si mingea are o viteza de 249,4 km/h (69,3 m/s). Aceasta viteza corespunde cu recordul existent detinut de Roddick.

 

"Un jucator scund (amplitudine verticala de 2,7 metri, inclusiv racheta) va trebui sa reuseasca un unghi de numai 0.450 pentru a putea egala recordul mondial - imposibil! Dar daca anvergura unui jucator este cu 30 cm mai mare, sare 30 de cm cand loveste mingea si loveste mingea aflandu-se 1 metru in teren, cum se observa in imagine, atunci unghiul se mareste cu un factor de 4."

 

"Concluzionand: jucatorii trebuie sa loveasca mingea cat mai sus si cat mai inauntrul terenului posibil, cu o precizie chirurgicala."

 

 

Articol preluat din revista www.redbulletin.com

Articol original scris de Ruth Morgan si Martin Apolin

Foto: Imago Sportfoto

Ilustratie: Mandy Fischer

 

www.redbull.ro

 

 

 

Galerie Foto


Comentarii

Tascu Cristian

25.06.2011, 20:45

In general jucatorii de tenis, de la mic la mare au o deosebita placere de a executa serviciul cat mai puternic posibil. Dar de cele mai multe ori suntem dezamagiti de rezultate. Procentajul mingilor castigate cu un serviciu puternic este de putine ori in favoarea celui ce o executa. Sa nu uitam ca un meci de tenis dureaza cel putin o ora... dozarea efortului(energiei) pe parcursul unui meci trebuie luat in calcul. De regula cele mai usoare mingi sunt cele care sunt lovite cu putere de adversar - asta in cazul in care te folosesti de viteza cu care vine mingea, care presupune doar scurtarea amplitudini lovituri (blocarea mingii venita de la adversar). Ideea legata de serviciu nu trebuie inteleasa astfel - totul sau nimic. Daca imi va intra in teren e bine daca nu mai incercam inca odata... si inca odata pana ce nivelul nostru de incredere ne paraseste incet. Serviciul chiar si cel de-al doilea trebuie inteles ca pe o modalitate de a ne pune in valoare cat mai devreme posibil ceea ce stim mai bine sa executam in teren. Si anume : serviciul poate facilita voleul tactica mai putin utilizata azi, sau poate pregati una dintre loviturile favorite de pe fundul terenului forehand-ul de ce nu backhand-ul. Asadar serviciul corect executat si utilizat intr-o combinatie tactica ne poate face mai eficienti in joc. Dupa parerea personala mingile castigate de pe urma serviciului doi in mod special poate sa faca diferenta partidei. Ideal este sa combinam forta pe care o detinem, efectul pe care suntem capabili sa imprimam mingii cat si plasamentul.