Priza Continentala

Priza continentala este acea priza care poate fi folosita pentru orice lovitura, insa acest lucru nu a fost o practica standard la inceputurile tenisului. Aceasta priza este folosita in special pentru serviciu, voleu, smash, slice si lovituri decisive. Trebuie mentionat ca aceasta priza nu se modifica de la forehand la backhand.

13.07.2008 12:30, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Priza Continentala

Priza continentala se mai numeste si priza “centrala” deorece este undeva intre o priza de forehand si una de backhand. Este priza folosita pentru voleuri si servicii care implica efect. Poate fi folosita pentru lovitura de backhand taiata si este perfecta pentru voleurile foarte scurte. Caracteristica acestei prize este faptul ca palma mainii este “deasupra” manerului rachetei.

Cunoscuta si sub denumirea de “forehand Connie”, este in mod cert o arma de baza in arsenalul oricarui jucator. Neajunsul acestei prize sunt mingiile care vor sari mult in sus pe partea de forehand. Nici pentru backhand mingiile care sar mult nu sunt confortabile in schimb pot fi “taiate” cu eficienta. Voleul cu priza continentala trebuie lovit in fata corpului. Loviturile normale de forehand si de backhand trebuie lovite in lateral si un pic in spatele corpului.

Cum ajungem la priza Continentala?

Tinand racheta perpediculara pe pamant (“la ora 12”, daca ne imaginam un ceas cu cadranul perpendicular pe terenul de tenis) o rotim usor spre “ora 1” (daca sunteti stangaci racheta trebuie rotita spre “ora 11”).

Cand mana prinde manerul rachetei, cu degetele usor departate, V-ul format de degetul mare si de cel aratator trebuie sa aibe varful indreptat spre dumneavoastra in timp ce degetul mare trebuie sa fie intins de-a lungul manerului.


PLUSURI: Lovirea mingii cu priza continentala la serviciu si la smash este un lucru standard intrucat permite bratului si poigneului sa ajunga in pozitie de pronatie la momentul contactului. Acesta miscare permite o lovitura mai puternica, exploziva si versatila cu un minim de stres asupra mainii. De asemenea, este priza preferata si pentru voleu intrucat ofera o fata a rachetei usor deschisa pentru underspin si un control mai bun. Pe de alta parte, cand esti la fileu si ai nevoie sa poti schimba rapid partea de joc, aceeasi priza pentru forehand cat si pentru backhand este un lucru crucial.

Dupa cum am mentionat in articolele anterioare, modul in care tinem racheta afecteaza unghiul fetei rachetei. Cu cat aceasta este mai “inchisa” (mai aproape de a fi paralela cu solul, cu unghiul mic in fata jucatorului), cu atat mingea trebuie lovita mai sus si mai in fata corpului pentru un contact optim cu mingea. Intrucat fata rachetei la priza continentala este relativ neutra, pentru lovituri normale punctul de contact cu mingea poate fi mai jos, in lateral si in dreptul sau chiar un pic in spatele corpului. De aceea, aceasta priza este de mare folos la loviturile defensive, la mingile joase si la mingile foarte “largi” la care ajungem cu intarziere.

MINUSURI: Cu priza continentala se poate lovi “plat” sau “taiat”, dar este aproape imposibil de imprimat top-spin mingii. Aceasta se traduce prin faptul ca mingea trebuie lovita cu putere iar pentru a tine mingea in joc trebuie ca lovitura sa fie tintita foarte putin deasupra fileului, existand foarte putin spatiu de eroare. Si fara ajutorul top-spinului, lovirea unei mingi la care ajungi tarziu si se afla in afara zonei optime de lovire poate fi uneori o problema. Toate cele mentionate mai sus se traduc printr-o posibila lipsa de consistenta.

Jucatori Pro care folosesc aceasta priza: Practic toti profesionistii folosesc aceasta priza, cel putin pentru serviciu si pentru voleu.

Galerie Foto


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!