Masurarea manerului rachetei

Va prezentam un material ce va va ajuta sa alegeti marimea corecta a manerului rachetei. Racheta trebuie sa fie tinuta confortabil in mana, fiind important ca atunci cand achizitionati o racheta sa alegeti manerul potrivit.

25.01.2009 23:56, de , 1 comentarii , Galerie Foto

Masurarea manerului rachetei

Determinarea marimii manerului este o operatiune simpla ce va va scuti de multe neplaceri pe parcursul utilizarii rachetei. Acest articol este perfect pentru cei care nu doresc sa petreaca ore in sir determinand ce racheta li se potriveste cand ar putea mult mai bine sa petreaca acest timp relaxandu-se la TV sau jocuri online poker inainte de a intra pe terenul de tenis.

Manerul rachetei este alcatuit din terminatia ramei, de unde se tine racheta, aceasta fiind acoperita cu un material sintetic (grip / overgrip). Gripurile din piele sunt foarte rare. Marimea manerului este considerata a fi lungimea perimetrului sectiunii transversale a manerului, sau altfel spus circumferinta manerului (masurata la aproximativ 5 centimetri de la baza manerului).

Marimile standard de gripuri sunt disponibile in incremente de 1/8 inci (cca 0,32 cm), incepand de la 4 inci (10,16 cm) pana la 4+3/4 inci (cca 12 cm). Mai jos regasiti cele doua formate clasice de exprimare a marimii manerului: american si european. Anumiti producatori afiseaza ambele variante de exprimare a marimii.

Marime US - Marime europeana / valoare in cm:

4 - 0 / 10,16

4 1/8 - L1 / 10,48

4 1/4 - L2 / 10,80

4 3/8 - L3 / 11,11

4 1/2  - L4 /  11,43

4 5/8 - L5 / 11,75

4 3/4  - L6 / 12,07

 

Majoritatea jucatorilor aleg un grip mai mic, in cazul in care se afla intre doua marimi standard. Acest lucru se intampla deoarece un grip mai mic iti da o senzatie de siguranta mai mare si in plus se poate adauga un over-grip pentru a ingrosa manerul si a-l aduce astfel la marimea ideala. Pe de alta parte, un maner mai mic decat trebuie va genera o stangere accentuata a rachetei la momentul loviturii, acest lucru punand presiune suplimentara pe incheieturi si putand conduce in final la tendonita. Un grip prea mare nu va putea fi strans cum trebuie: fie nu va fi aplicata toata forta existenta in minge fie manerul va fi strans mai tare decat este necesar aparand aceleasi problemele mentionate mai sus.

 

Alegerea marimii manerului

 

Cea mai simpla metoda este sa luati racheta cu o prize de forehand. Marimea manerului este ideala daca introducand degetul aratator de la cealalta mana, acesta va atinge intr-o parte podul palmei si in cealalta parte va atinge varful degetelor mainii care tine racheta (imaginea 2).

 

O alta metoda este descarcati imaginea 3, prin click aici. Incarcati imaginea pe monitor sau printati-o in marime naturala. Aliniati-va podul palmei cu cel al mainii desenate. Verificati pana la ce masura ajungeti.

 

O alta metoda ce poate fi aplicata fara a avea racheta pe care doriti s-o achizitionati la indemana este urmatoarea: asezati o ruleta paralela cu degetul inelar si cel mijlociu, intre acestea. Palma mainii are 3 linii majorare. Masurati de la linia mijlocie pana la varful degetului inelar (imaginea 1).

 


Daca sunteti in dubiu deorece va aflati intre doua marimi:

1       - Daca racheta este pentru un junior, alegeti marimea mai mare intrucat acesta va creste in curand si ii va fi pe masura;

2       - Daca racheta este pentru un adult, alegeti marimea mai mica. Puteti ingrosa ulterior marimea manerului folosind un overgrip adecvat sau inlocuind gripul cu altul ceva mai gros.

 

 

Cele de mai sus trebuie considerate ca fiind concepte generale de alegere a marimii manerului rachetei. Cel mai bine este sa incercati racheta inainte sa o cumparati. Open Tenis nu poate fi tinuta responsabila pentru alegerea gresita a manerului rachetei pe baza metodelor descrise in acest articol.

 

Galerie Foto


Comentarii

Cc

04.03.2011, 11:52

pe imaginea 3 iese mana din ecran cu mult..si s undeva la grip 3 eu :)