Ce priza sa folosesc?

Seria de articole in care am incercat sa vedem principalele prize in tenis se inchie cu acest articol. Ce trebuie retinut este faptul ca fiecare jucator trebuie sa-si gaseasca prizele care il ajuta la jocul sau. Aceasta serie de articole a fost destinata intelegerii prizelor pentru a ne raporta la un standard in articolele viitoare (lovituri si tehnici) si pentru a recunoaste jocul adversarului.

16.09.2008 15:32, de , 2 comentarii , Galerie Foto

Ce priza sa folosesc?

Dupa cum am mentionat mai devreme, fiecare persoana rebuie sa vada care priza functioneaza cel mai bine in anumite situatii in functie de jocul personal. Majoritatea jucatorilor au cateva prize preferate pe care le schimba dupa cum este nevoie. Nu trebuie invatate pe dinafara aceste prize. Important este de stiut ca priza pe care o folositi la un moment dat se apropie de una din prizele prezentate aici. Trebuie intelese principiile din spatele acestor prize astfel incat sa stiti ca daca folositi o anumita variatiune a unei rpize veti avea anumite avantaje si anumite dezavantaje.

Descoperirea prizelor care se potrivesc stilului dumneavoastra de joc se poate face doar prin probe successive si marcarea erorilor si a reusitelor. Jocul cu zidul este o buna metoda de a descoperi prizele care merg. Antrenorul ramane insa cea mai buna optiune pentru a invata tenis, indiferent de nivel si de ceea ce se doreste a se invata.

Iata cateva aspecte care trebuie intelese in jocul dumneavoastra pentru a gasi priza ideala. Pentru inceput trebuie lucrat la inaltimea mingei. Care prize merg bine pentru mingile joase, mingile medii si pentru cele inalte? In al doilea rand trebuie vazut unde va convine sa loviti mingea in functie de pozitia corpului (in fata, in lateral, sau usor in spate). In al treilea rand trebuie vazut ce fel de efecte puteti imprima mingii in functie de priza folosita (topspin, minge plina, underspin / slice). In al patrulea rand, incercati sa evaluati cat de repede si eficient treceti de la o priza la alta (poate fi imposibil pentru unii jucatori sa treaca de la o priza Western de Forehand intr-o priza Eastern de Backhand, indiferent de beneficii). In cele din urma, evaluati cum va simtiti mana si incheieturile ei, dupa un antrenament. Daca resimtiti dureri intr-un anumit punct al mainii dupa ce folositi o anumita priza, incercati sa gasiti cauza: loviti prea devreme, prea tarziu, cu incheietura prea rasucita, nerasucita suficient, etc. Daca nu reusiti sa remediati durerea, renuntati la priza!

Pe de alta parte, prea multa “judecata” a prizelor poate duce la paraliza prin analiza. Insa nu exista alta metoda de a va da seama ce priza sa folositi si ce trebuie evitat. Daca incercati prize noi, la inceput o sa fiti frustrati ca jocul nu o sa va iasa. Insa, dupa ce gasiti ceea ce vi se potriveste trebuie mult antrenament pentru ca prizele sa intre in memoria musculara.

Probabil ca multe dintre greselile din joc isi au originea in priza folosita. Chiar si cele mai mici ajustari ale prizei pot modifica semnificativ traiectoria mingei. Probabil ca ati experimetat si dumneavoastra zile cand mingea nu mai intra in teren sau nu trecea fileul desi jucati la fel ca in zilele cand totul intra bine. O posibila explicatie poate fi gasita in schimbarea inconstienta a prizei, fie si cu cativa milimetrii.

Un alt lucru pentru care se merita efortul de a invata prizele este acela de a recunoaste prizele adversarului. Astfel, recunoscand prizele sale puteti anticipa jocul sau si veti sti cand si cum trebuie sa atacati. Trebuie retinut faptul ca nimeni nu poate returna toate mingiile. Imediat ce descoperiti ce fel de mingii pun probleme adversarului dumneavoastra, ati gasit cheia spre victorie.

Insitam asupra faptului ca un antrenor va va ajuta sa va gasiti prizele mai repede. Daca va trimiteti copii la tenis sau incepeti de la zero, cu siguranta ca un antrenor va va putea arata cum trebuie sa tineti racheta. Daca deja jucati de ceva vreme si aveti intiparite niste prize “nestandard” in memoria musculara atunci va fi greu, si poate nici nu a fi nevoie, sa va schimbati prizele daca jocul merge bine. In schmb, cu siguranta, un antrenor va putea sa va arate alte aspecte care va vor imbunatati jocul in functie de prizele pe care le folsotit.

Noi vom incepe o noua serie de articole in care vom prezenta principalele lovituri folosite in tenis.

Galerie Foto


Comentarii

Stefanel

15.12.2008, 14:21

Eu mi-am descoperit priza ideala dupa moooolt antrenament....folosesc aceeasi priza si pe dreapta si pe rever-o priza fff inchisa-. Apropo, cand ratez priza, lovesc ciorile de pe cer:));;).

Miry

17.10.2008, 17:51

SI eu vreau sa fiu tenismena:X:X:X:X:X