Backhandul cu doua maini

Nu este nici un dubiu asupra faptului ca aceasta priza este una popular, dar exista o intreaga dezbatere cu privire la cum trebuie pozitionate mainile. Exista nenumarate combinatii de prize posibile, daca cineva ar urmari jucatorii profesionisti care practica backhandul cu ambele maini. De obicei, mana dominant se gaseste intr-o prize Eastern de Forehand sau Continentala. Cealalta mana se afla intr-o prize Semi-Western Forehand, Eastern Forehand sau Continentala.

01.09.2008 11:02, de , 2 comentarii , Galerie Foto

Backhandul cu doua maini

Una dintre cele mai populare modalitati de a tine racheta cu ambele maini este de a avea o priza Continentala cu mana dominanta in timp ce mana cealalta se aseaza pe maner deasupra mainii dominante, intr-o priza Semi-Western de forehand.

Exista foarte multe particularitati pentru a putea generaliza. De obicei, cei care folosesc doua maini la back-hand intorc serviciul bine, chiar si atunci cand este servit foarte puternic. Serviciul care se indreapta drept spre jucator pune probleme. Jucatorii cu doua maini lovesc de obicei “plin” sau cu topspin (Jimmi Connors este unul din putinii jucatori care poate efectua un slice bun cu doua maini).

“Jucatorii de doua maini” sunt destul de intalniti in ziua de azi deorece aceasta prize garanteaza o priza puternica. Oricum, acesti jucatori au probleme la voleu si de asemenea au problem cu mingile joase sau cu passingurile incete. O idee de implementat pentru cei care prefera backhandul cu 2 maini ar fi sa adauge in arsenalul lor si un slice cu o singura mana ( a se vedea jocul fabulos al lui Mat Wilander).

 

Plusuri: Aceasta priza este excelenta pentru jucatorii care nu au destula forta pentru a putea lovi cu o singura mana backhandul. O lovitura mult mai compacta decat cea cu o singura mana, cea cu doua maini se bazeaza pe rotatia umarului si pe un balans eficient pentru a imprima forta. De aceea este atat de eficienta le returul serviciului.

 

Minusuri: Deoarece ambele maini sunt pe racheta, distanta la care poate ajunge jucatorul este limitata. Din acest motiv este o incercare grea de a lucra cu mingile largi, avand in vedere cat este de greu de rotit partea de sus a corpului cand aceasta este déjà intinsa. De asemenea, jucatorii de doua maini pot deveni dependenti de topspin: punerea in practica a unui slice cere extinderea in lovitura avand un umar frontal stabil. Acest lucru este nenatural pentru jucatorii de doua maini care sunt invatati sa-si deschida coapsele si sa-si roteasca umerii. Inlaturarea mainii nedominante dupa racheta pentru a lovi un slice sau un voleu este de asemenea un lucru destul de greu. De aceea, acest tip de jucatori nu se simt confortabil la fileu.

 

Jucatori profesionisti care folosesc aceasta prize: Andre Agassi, Maria Sharapova

Galerie Foto


Comentarii

Sburlea

25.03.2010, 21:20

eu pot sa lovesc slice-ul cu omana si cu doua maini si ma simt confortabil oriunde in teren!!!!!luky!!!!

Stefanel

15.12.2008, 14:28

Daca stai prost cu deplasarea in teren e si mai greu..... Apropo de astea, eu dau slice-ul cu o mana si merge destul de bine, dar la voleu--pazea spectatori, lovesc voleu cu o mana--. Ma simt mai confortabil pe fundul terenului.