Alegerea rachetei de tenis (1)

Ideea este simpla: vreti sa va procurati o noua racheta de tenis. Fie sunteti la inceput si sunteti coplesit de oferta existenta pe piata, fie aveti experienta si doriti sa achizitionati o racheta care sa va imbunatateasca jocul.

23.08.2010 10:36, de , 3 comentarii , Galerie Foto

Alegerea rachetei de tenis (1)

Alegerea gresita a rachetei, pe langa faptul ca nu va va ajuta sa castigati puncte, poate creste sansele de contactare a anumitor boli asociate tenisului, cum ar fi dureri la cot  (lateral epicondylitis) sau afectiuni ale ligamentelor incheieturilor mainii.

 

Jucatorii de nivel intermediar si avansat isi cunosc mai bine stilul de joc. Va place sa loviti mingea cu mult spin? Va bazati jocul pe un serviciu puternic si plat? Loviturile dumneavoastra pornesc cu retrageri ample ale rachetei sau loviti mingea cu miscari scurte si compacte? "Urcati" des la fileu si doriti o racheta care sa fie manevrabila la fileu? Preferati un joc din spatele terenului cu lovituri ample si sigure? Sau sunteti unul dintre acei rari jucatori care se descurca din toate pozitiile si au un joc foarte echilibrat?

 

Ideea este ca veti gasi rachete de tenis adresate fiecarei categorii de jucator in parte. Rachete care accentueaza spin-ul, rachete care pun accentul pe forta, rachete ce ofera control sporit, rachete ideale pentru jocul de tip "serviciu-voleu". Dar, desi varietatea de rachete poate fi coplesitoare, exista cateva considerente generale care va pot ajuta sa navigati prin toate aceste optiuni, ferindu-va de dureri de cot.

 

 

Putere sau control?

 

La achizitionarea unei rachete, primul lucru asupra caruia trebuie sa va decideti este daca vreti o racheta care sa va ofere putere, control sau o combinatie intre cele doua.

 

Daca sunteti incepator, probabil cautati o racheta destul de usoara pentru a putea fi balansata si destul de puternica pentru a va creste satisfactia din timpul jocului.

 

Incercati o racheta care sa cantareasca undeva intre 255 de grame si 284 de grame, cu o suprafata oversized care sa masoare cel putin 645 cm2 (astfel incat sa aveti mai multa forta si in acelasi timp mai multe sanse sa realizati un contact bun cu mingea - cu asa numitul sweet-spot). Grosimea ramei rachetei (beam width) ar trebui sa fie de cel putin 25 milimetri. O rama groasa inseamna un cadru mai rigid si deci mai puternic.

 

Daca sunteti un jucator mai avansat, lucrurile se schimba. In acest caz cautati probabil mai mult control, pe care il puteti obtine cu o racheta care este mai grea (peste 300 grame), aria suprafetei capului mai mica si o rama mai subtire.

 

Majoritatea rachetelor sunt construite din grafit deoarece acesta este un material usor care oferta atat putere, cat si control, o combinatie perfecta pentru orice incepator. Alte rachete ce se preteaza jucatorilor incepatori sunt realizate din aluminiu sau din titan, acestea oferind o buna putere dar si un feed-back puternic la impactul cu mingea. Rachetele realizate din Boron si Kevlar sunt cele mai usoare dar sunt si cele mai rigide, ceea ce inseamna ca mana va resimti din plin vibratiile impactului daca se rateaza sweet-spot-ul. Aceste rachete sunt folosite mai degraba de jucatorii avansati. Mai exista si rachete din lemn sau din fibra de sticla, dar acestea probabil nu vor contribui la un joc eficient, fiind de generatie veche. Cele mai usoare rachete nu sunt si cele mai indicate pentru incepatori deoarece este nevoie de mai multa forta in lovitura, ceea ce probabil va compromite precizia si controlul.

 

Ca o regula generala, trendul este acela de a produce si de a achizitiona rachete din ce in ce mai usoare, mai ales dupa introducerea grafitului. Cu cat este mai usoara o racheta, cu atat este mai usor de manuit. Totusi, rachetele usoare produc mai putina forta in lovitura si deci pentru o lovitura puternica trebuie un efort suplimentar din partea jucatorului.

 

Acest articol este compus din trei parti. In curand vom publica si continuarea.

 

Articol realizat cu participarea domnului Paul BOZDOG.

 

Un excelent ghid pentru alegerea rachetei puteti consulta si aici (click) – articol realizat de domnul Paul BOZDOG.

 

 

Galerie Foto


Comentarii

Bogdan

14.02.2013, 15:34

Imi puteti spune o parere despre WILSON BLADE LITE BLX va rog...sunt un incepator cu mici pretentii...multumesc !

Grafitu Lu Peste

21.03.2012, 10:33

Jucati voi tenis cu o racheta din Grafit. Sa vedem daca rezista la socul lovirii cu o minge de ping pong... Fratilor - din grafit se fac minele creioanelor - este materialul cu duritatea cea mai slaba. Rachetele se fac din compozit armat cu fibra de carbon - unii fabricanti folosesc Graphyte ca denumire COMERCIALA.

Bogdan

14.08.2011, 22:34

o racheta cu suprafata de 645 cm partati (100 inch patrati) nu este oversize. ar fi bine sa corectati acolo. 645 cm2 se incadreaza la MID - Plus .