Al doilea serviciu

Cred ca al doilea serviciu trebuie tratat cu mai multa atentie decat primul serviciu. Asa cum primul serviciu poate fi cel mai bun prieten al tau, la fel, al doilea serviciu poate fi cel mai periculos dusman al tau!

15.12.2008 21:53, de , 2 comentarii , Galerie Foto

Al doilea serviciu

Multi jucatori au un al doilea serviciu care poate fi usor atacat, ceea ce inseamna ca jucatorul de la primire poate lovi mingea unde vrea in teren si poate urca apoi la fileu pentru a finalize un punct usor. Problema la foarte multi jucatori nu este ca cel de-al doilea serviciu este lipsit de forta, desi nu este tocmai un ceva de dorit un serviciu fara putere. Ceea ce afecteaza cel mai mult cel de-al doilea serviciu este faptul ca nu exista (sau este foarte putin) efect, iar mingea ajunge foarte previzibil in careul de serviciu.

 

Pentru a evita ca adversarul sa atace pe serviciul tau, cred ca trebuie sa faci doua lucruri. In primul rand, trebuie sa stii sa lovesti al doilea serviciu in profunzime, astfel incat adversarul sa fie impins spre spatele terenului, fiindu-i astfel mai greu sa urce la fileu. Al doilea lucru care trebuie controlat este efectul, care trebuie imprimat din plin celui de-al doilea serviciu. Cele doua caracteristici de mai sus merg mana in mana. Cu cat reusesti sa imprimi mai mult efect (nu slice, ci kick sau topspin) cu atat mingea va sari mai spre spatele terenului dupa ce cade prima oara. Acest lucru va impinge adversarul spre inapoi, ceea ce va face ca serviciul sa nu poata fi atacat atat de usor.

 

Multor persoane le este frica sa loveasca al doilea serviciu cu putere. Daca va uitati la avantajele unui serviciu cu topspin, consistenta este unul dintre aceste avantaje, datorita tocmai acestei miscari de rotatie imprimata mingei. Un bun obiectiv de tinut minte la executarea celui de-al doilea serviciu este sa loviti la fel de tare ca la primul serviciu , dar incercati sa aplicati maximum de spin mingei. Pete Sampras a fost un maestru al acestei tehnici. El reuseste sa puna atat de mult spin serviciilor sale, mai mult decat oricine altcineva, ceea ce a facut ca el sa detina unul dintre cele mai bune servicii secunde.

 

Repetati serviciile cu topspin sau kick pentru al doilea serviciu, inainte si dupa meciurile de tenis; nu trebuie mult timp pentru ca imbunatatirile sa fie vizibile si increderea in aceste servicii va conduce la folosirea lor eficienta in meciuri. Daca reusiti acest lucru, in plus, veti avea un serviciu secund mult mai bun si veti scapa de stresul ca veti fi atacat dupa ce serviti a doua oara.

 

O alta problema la multe persoane la al doilea serviciu este faptul ca nu tintesc serviciul. Multa lume plaseaza primul serviciu, dar la al doilea pur si simplu loveste la intamplare cu speranta ca va intra – nu conteaza unde, atata vreme cat intra. Daca adversaul vostru are un forehand puternic cu care reuseste sa castige puncte mereu, cu siguranta nu doresti ca al doilea serviciu sa fie directionat catre forehandul sau. Din nou, posibilitatea de a pozitiona serviciul poate scadea drastic sansele ca adversaul sa preia conducerea punctului.

 

Al doilea serviciu este la fel de important ca primul. Cu un serviciu second solid scapi de presiunea generata de faptul ca in subconstient te gandesti ca trebuie sa ai un prim serviciu perfect si de neplacuta situatia in care pe serviciul secund esti mai mereu atacat. Lucrati la al doilea serviciu cat de mult puteti. Invatati sa imprimati atat efect cat si adancime mingei.

 

Scott Baker

Tennis4you.com

Galerie Foto


Comentarii

Tascu Cristian

25.06.2011, 21:15

Nu poti ajunge un jucator de top fara serviciul doi fie acesta liftat(kick) sau taiat (slice). Ambele procedee de executie au rolul tactic bine definit. Desigur cel liftat este ceva mai eficient dar si destul de dificil de executat. Desi putini antrenori impartasesc cu adevarat ceva folositor publicului larg voi incerca totusi "sa ma sacrific" in a va prezenta doua exercitii care pot duce la o mai buna executie a serviciului liftat. Asezati-va cu fata sau usor intors la 1.5 metrii de fileu, cu alte cuvinte cat mai aproape de acesta introducand mingea in careul de serviciu advers cat mai apraope de fileu. Deoarece sunteti asezati aproape de fileu bratul cu racheta va realiza acea miscare de pronatie spre exterior astfel incat racheta nu trece de fileu sau nu il va atinge ci va urma miscarea paralela cu acesta. Atentie mingea va fi lovita de la ora 6 spre ora 1 daca va imaginati ca mingea este ca si un cadran de ceas. In cel de-al doilea exercitiu este nevoie de un material ajutator (care practic este menit sa mareasca dificultatea executiei serviciului doi). Sunt asa numitele rebound tennis net - adica o plasa care e menita sa respinga mingea de tenis asemanator unui perete care poate fi pozitionat oriunde in teren. In cazul in care bugetul nu va permite puteti opta pentru o sfoara agatata putin inaintea executantului dar la o inaltime potrivita sa fiti nevoiti sa va intindeti din tot corpul pentru a trimite mingea peste fileu. Cu aceste doua materiale puteti exersa serviciul liftat. Obisnuiam sa modific cat de putin Acea plasa adica cu cat este mai departata spre fileu de executant cu atat mingea este trimisa mai dificil in terenul advers. Multumesc asteptam si alte pareri sau exercitii.

Sfgtrutitsa

19.01.2009, 11:35

"Cred ca al doilea serviciu trebuie tratat cu mai multa atentie decat primul serviciu". CUM DE TI-AI DAT SEAMA?!?!?