Isărescu, atacat strategic pe “contre-pied”

Explicația eșecului constant al asalturilor în serie asupra Băncii Naționale și a Guvernatorului, ("Atacă-l acolo unde nu este pregătit, surprinde-l apărând de unde nu se așteaptă” – Sun Tzu) pare a fi fost în sfârșit conștientizată: Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat a renunțat să șarjeze pe frontul politicii monetare, a controlului concertat asupra dobânzii interbancare sau a cursului de schimb, a neimpunerii obligativității activității profitabile a instituțiilor bancare, etc., canalizându-și energia asupra unei zone în care Banca Națională pare a fi într-adevar necorespunzator pregatită: tenisul!

06.10.2017 00:24, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Isărescu, atacat strategic pe “contre-pied”

«Casus belli» de această dată îl constituie «implicațiile neutilizării bazei sportive ARENELE BNR pentru competițiile internationale».

Apreciind corect ca insuficiente propriile cunoștințe în domeniu pentru a întrerupe șirul insucceselor, Comisia a apelat la specialiști recunoscuți în domeniu: ministrul tineretului și sportului, președintele Federației Române de Tenis și, în calitate de căpitan departe de a fi nejucător, Ion Țiriac. Sau, invers, specialiștii au apelat la Comisie care, evident, nu putea rata ocazia…


«Story»-ul, un «remake» al nenumăratelor interviuri, declarații și conferințe de presă, este, în versiunea reluată în fața poporului, reprezentat legitim de Comisia senatorială, simplu, convingător și revoltător în același timp: din pură și dezinteresată dragoste pentru țară și sport, Ion Țiriac a cumpărat licența turneului bucureștean și l-a organizat, «scoțand bani din buzunar» (apud Ilie Năstase) până când, în 2016, ISU nu a mai acordat avizul necesar desfășurării meciurilor pe terenul central. În aceste condiții, pentru onorarea licenței, Ion Țiriac «a fost nevoit să mute turneul la Budapesta» (apud Ilie Năstase). Astfel «evenimentul sportiv unic în România – turneul BRD Năstase Țiriac Trophy – cu 110 țări în care se televizează și gratis pentru România undeva la 25-30 milioane de euro pe an din publicitate» (sic!) trebuie mutat în altă parte pentru că «după 70 de ani nu ai o arena de tenis și aia care a fost ți-a fost furată!» (apud Ion Țiriac).


Dacă declarațiile lui Ilie Năstase fac deliciul presei și nu trebuie tratate cu intransigența pe care i-a arătat-o International Tennis Federation, cele ale lui Ion Țiriac – indiferent de aria la care face referire – sunt exprimări suverane, de necontestat și care de multe ori ne fac să ne simțim rușinați că nu suntem demni de cel mai bogat cetățean (și al) României! Câteva aspecte se cer totuși a fi clarificate, ridicând pentru o clipă ochii din pământ și adresând olimpianului câteva întrebări simple, așa cum nu am făcut în cazul unor majorări în lei a unui capital bancar, sau a suspendării pe viață a unei sportive căreia CIO îi dictase una de doar câteva luni, sau a conturilor din Panama, sau…

«Arenele BNR» sunt departe de a fi în paragină: doar terenul central arată oarecum decrepit pentru că la fiecare ediție a turneului organizatorii s-au mulțumit să aplice politica prințului Potemkin, acoperind pereții cu bannere. Pe ce au fost cheltuiți banii «din buzunar» dacă nu s-a investit nimic în menținerea/refacerea construcției? Dacă la fiecare dintre cele 23 de ediții s-au generat venituri «doar din publicitate de 35-40 milioane de euro», cum s-au folosit acei bani, de nu au fost suficienți pentru refacerea arenei centrale? Dacă BNR reface arena centrală, cine va încasa cele 35-40 milioane de euro? A fost doar o coincidență neobținerea avizului ISU concomitent cu încetarea contractului de sponsorizare din partea BRD? Edițiile anterioare au avut aviz ISU? Care este situația fostei baze «VOINȚA», cedate în vederea fondării unei super-academii de tenis? De ce nu se creează condițiile desfășurării unui turneu «NĂSTASE-ȚIRIAC» la Voința? De ce nu reconstruiește clubul «DOHERTY» al cărui teren este pus la dispoziția unei Federații care evident și obiectiv nu dispune de mijloacele financiare necesare? Ce sume a achitat an de an Ion Țiriac Băncii Naționale și ce impact au avut asupra bugetului turneelor? A ieșit în pierdere an de an? S-a formulat explicit o ofertă Băncii Naționale de refacere a terenului central prin contribuții private în schimbul accesului pentru un număr corespunzător de ani?

Câteva întrebări i-ar putea fi adresate și domnului ministru al sportului. De ce nu investește în modernizarea Centrului Național de Tenis? Cum permite degradarea multianuală déjà a unei baze de tenis cu adevărat istorice și pe care, brașovean fiind, nu poate să nu o cunoască, Olimpia Brașov? Trecătorii pot admira acolo terenurile de tenis cu cea mai mare recoltă de buruieni la hectar din lume...


Comisiei nu ii adresăm nicio întrebare. Evidenta filiație din Figaro («Calomniați, calomniați, tot va ramâne ceva!») o face inutilă.

Cu toate acestea, relatările – pe surse, cum altfel! – discuțiilor din cadrul Comisiei scot la iveală varianta autohtona a «secretului lui Polichinelle» cu prefacuta naivitate ignorată: Ion Țiriac vrea să cumpere locația dintre străzile Dr. Staicovici și Dr. Lister. Pentru aceasta, va da în judecată Banca Națională și, ca o jertfă supremă, va vinde licența turneului… ungurilor! I-am sugera să nu o vândă: să o dea gratuit! Astfel, fără licență, va putea construi «Stejarilor» replica «Platanii»!
Intre timp, aflam pe surse, pregatirea unei dezbateri privind evolutia indicelui ROBOR si a cursului de schimb in.... Comisia pentru invatamant, stiinta tineret si sport !

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: ion tiriac, arenele bnr, Țiriac Năstase BRD Trophy


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!