Nici dupa 30 de ani

Au trecut 30 de ani de la ultima intalnire de Davis Cup de la Timisoara, dintre Romania si Argentina si iata ca la revansa, ai nostri sunt din nou intrecuti, de data aceasta, se pare, mai clar!

05.03.2011 20:34, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Nici dupa 30 de ani

Ce asteptari aveam inainte de meci? Unele destul de mari din partea Federatiei, a lui Andrei Pavel (care poate ca o facea doar ca sa nu stirbeasca si bruma de moral a jucatorilor), si chiar din partea suporterilor, care acordau Romaniei sansa de victorie!


Victor Hanescu nici nu concepea sa nu-l invinga pe Monaco, dublul trebuia sa castige, si atunci ultima zi putea aduce... miracolul. N-a fost sa fie!


Ce ne-a relevat prima zi?


Un Adrian Ungur destul de curajos, care pe alocuri l-a chinuit pe Nalbandian, care si-a incununat eforturile castigand un set, si care arata un potential net superior locului ocupat, speram noi momentan, in clasamentul mondial.


Un Victor Hanescu, care pe masura ce trecea timpul, devenea lipsit de vlaga, de luciditate, dar care avea inca un aer superior, chiar daca in ultimele doua seturi a adunat doar 2 ghemuri!


Un Adrian Pavel, care nu parea convins de rolul sau, am zis ca parea!, nu parea nici conectat la partida si oricum incapabil sa-l scoata pe Hanescu din apatia si neputinta care-l cuprinsese la un moment dat!


Vin vremuri grele pentru echipa masculina a Romaniei, fiindca din spate, baietii tineri nu reusesc sa faca saltul spre top 100, au prestatii contradictorii, mai mereu mediocre.David l-a invins si pe Goliat, ce putea face Adrian?


Despartiti de circa 160 de locuri in clasamentul mondial, cei doi adversari au intrat in teren cu stari de spirit diferite. Nalbandian, constient de faptul ca daca lungea meciul se expunea riscurilor de a se reaccidenta, iar Adrian, care joaca rar cu astfel de jucatori, se gandea sa faca o figura onorabila. In aceste conditii, meciul a debutat cu un prim set castigat de argentinean, in mod clar doar prin prisma scorului, chiar daca a servit slab, a facut destule greseli nefortate, intr-o atmosfera calma, de fair play in tribunele formidabilului stadion (nu puteam sa-i numim altfel), care se umplea pe masura ce trecea timpul.


Emotiile l-au coplesit pe Adrian, chiar daca toata lumea inclusiv sotia Liana l-au linistit spunandu-i ca nu are nimic de pierdut! Pe alocuri el s-a ridicat la nivelul adversarului si in ghemul 5 a avut 2 mingi de break.


La 2-2, Adrian a avut un ghem bun pe serviciul adversarului, cu un retur excelent, apoi inca unul, dar scapa posibilitatea break-ului incercand o scurta, gresita de putin. Nalbandian constientizeaza pericolul, dar nu poate sa-si dea drumul la joc, fiind temator.


La 3-3, Adrian are din nou doua mingi pentru castigarea ghemului pe serviciul adversarului, la fel ca si la 3-5, care puteau sa-l readuca in joc.


A fost un set destul de bun pentru Adrian, care ne amintea si de setul cu Ferrer de la Acapulco.


Ungur incepe bine setul 2, dar si Nalbandian, care intre timp s-a incalzit, incepe sa iuteasca jocul, preia din drop o serie de mingi, si la astfel de viteza Adrian face fata mai greu.


Argentinianul face doua breakuri conducand cu 3-1, apoi cu 5-2 si finalmente castiga cu 6-2, in uralele spectatorilor de pe arena “Maria Teron”.

Adrian a gresit mai multe mingi, angrenandu-se uneori in schimburi in forta, ratand si la fileu si finalmente parand resemnat...


Setul 3, este mai echilibrat, se merge cap la cap pana la 5-5, unde dupa ce-si castiga ghemul, Adrian face break!! si isi adjudeca setul. A fost un set in care Nalbandian a coborat nivelul jocului si crezand ca cel din fata a cedat, spre deosebire de Adrian, care a inteles ca gazda este mai apatica si are sansa sa ia un set.


Cum s-a intamplat? Simplu: Adrian a dat si asi, a luptat in schimburi dure, a devenit mai agresiv de pe fundul terenului, a reusit chiar si un passing de long line pe rever (alta data specialitatea sa), chiar daca la 3-2 pentru el a avut 40-0 si a ratat break-ul. Important este ca acest fapt nu l-a demobilizat ci i-a incoltit ideea ca poate castiga setul, continuand sa joace cu incredere. Ajungandu-se la 5-5, Nalbandian a devenit nervos, intelegand ca poate rata setul si deci meciul se va prelungi. A inceput sa se certe cu arbitrul, iar Adrian i-a luat ghemul, finalizand cu un serviciu-voleu, destul de autoritar!In ultimul ghem al setului (care nu l-a dus pe argentinean in tie-break) avea sa-l gaseasca pe Nalbandian trantind cu racheta de pamant, obosit si enervat, ratand ultima minge, printr-o greseala nefortata!, ca apoi in pauza sa faca grimase de disconfort!


Set Romania, set Ungur, care desigur a sporit incasarile organizatorilor de pariuri, fiindca Adrian nu era cotat cu vreo sansa de a castiga vreun set! In schimb el a demonstrat un bun potential si a intarit decizia lui Pavel de a-l titulariza.


Desi a inceput bine setul 4, Adrian isi va pierde servicul in ghemul 3, cand chiar daca a avut 30-0, se lasa surprins de adversar intr-un schimb fabulos de mingi scurte si contrascurte, castigat de Nalbandian, evident mai experimentat. Acolo s-a scris istoria setului 4, cand desi argentineanul parea epuizat sau chiar accidentat, va pastra avansul de un break, desi Adrian a castigat si ghem la zero, a mai dat un rever superb in lung de linie, chiar si un slam-dunk lateral de mare efect.


Arbitrul pronunta: Nalbandian-Ungur 6-3, 6-2, 5-7, 6-4.


Argentina versus Romania 1-0, dar eram in grafic!
Victor Hanescu , o mare dezamagire!

Am fost foarte nemultumit cand zilele trecute am auzit la un radio central, din gura unui comentator respectat, ca se bucura la fiecare infrangere a lui Victor Hanescu.


Nu prea mi-a fost clar de ce a facut aceasta afirmatie, dar acum, parca il inteleg. Probabil ca el considera ca acesta este un fals campion, jocul sau nu atrage si nu bucura cu nimic, si tinand cont si de badarania de la Wimbledon... In mare scadere de forma, Hanescu, constient de acest lucru este mai nervos, dar neputincios sa iese din aceasta pasa proasta. Acum avea prilejul sa se relanseze psihic, si a incercat sa se monteze singur, spunand ca nu admite decat victoria in fata lui Monaco.


Declinul sau este evident de cand nu mai imparte bucuriile si necazurile cu Firicel Tomai, fostul antrenor!


Daca va merge pe linia asta, poate ar putea sa se profileze pe proba de dublu, pentru care se pare ca are certe calitati!


Cum a fost meciul? De uitat cat mai repede!!


La inceput, parea ca Victor este stapan pe situatie, dar cred ca in sufletul lui nu era deloc asa! Dovada ca incepe sovaielnic chiar primul ghem si salveaza o minge de break. Trecandu-i glontul pe la ureche, se aduna si reuseste cateva mingi de efect, stopuri, contre pied-uri, si serveste suficient de precis. Monaco lupta, pare mai rudimentar, dar se tine scai si asta l-a ajutat sa treaca si el peste trac, fiindca in tribune se adunasera cateva mii bune de spectatori.

De aceea el si parea mai modest, multumindu-se sa tacaneasca, sa se apere. Hanescu amagit, nu a mai pus efort sa termine setul si evident ca a pierdut tie-break-ul, jucand suficient de dezlanat.


Castigand primul set, fara mari merite, Monaco isi pierde serviciul chiar in primul ghem al setului doi, dupa care isi pierde curajul si greseste foarte mult. Hanescu se duce la 6-1, fara mari eforturi, pentru ca adversarul il ajuta incontinuu. Acest lucru il induce in eroare pe Victor, care parea un invingator sigur, si din nou casele de pariuri se imbogatesc pe seama celor care au pariat pe Hanescu la set-set!


Cred ca si noi romanii am pierdut, fiindca ne-am increzut in aparente... Ce a urmat? Absolut neasteptat, argentineanul parca renaste, alearga mult, usor si cu folos, si pe fondul oscilant si deconcentrat al lui Hanescu, face ghem dupa ghem, vreo 12!!, fata de doar doua, ale romanului.


Monaco era singur pe teren si cred ca a inceput sa-i placa din nou tenisul, ca-n copilarie, reusind puncte din toate pozitiile, chiar si cand era incoltit, umilindu-l pe roman. Spuneam ca Andrei Pavel, nu putea face nimic, nici nu am vazut ca ar fi incercat ceva, iar comentatorii nostri de la fata locului (multumim sponsorului care a asigurat deplasarea lor si transmisia), aveau un singur cuvant: dezastru!


Parca m-a durut cand am auzit vocea arbitrului: Argenina - Romania 7-6, 1-6, 6-1, 6-1 !, si 2-0 la general!


Urmeaza dublul, care poate aduce un punct de onoare, daca nu cumva adversarii detasati si linistiti , vor face un meci mare in fata entuziastilor lor conationali...


Sa nu ezitam totusi sa spunem, macar in gand, macar si cu glas mic, Hai Romania!


Florin GhidirmicFoto: Juan Mabromata/AFP/Getty Images

Galerie Foto


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!