Interviu cu Ioana Mincă: „fiecare moment al carierei a însemnat propulsarea mea în clasamentul internațional”

S-a apucat de tenis la 7 ani şi afirmă că s-ar fi îndreptat spre medicină, dacă nu continua cu tenisul.

25.04.2016 06:08, de , 0 comentarii , Galerie Foto

Interviu cu Ioana Mincă: „fiecare moment al carierei a însemnat propulsarea mea în clasamentul internațional”

În anul 2013 a câştigat Tennis Europe Junior Master, iar la finalul anului a fost premiată de preşedintele Tennis Europe, Jacques Dupré, cu titlul de “Jucătoarea Anului 2013″ în Europa. Singurul hobby este muzica, îi place handbalul, vrea ca în acest an să aibă rezultate notabile la Roland Garros şi Wimbledon şi recunoaşte că are o plăcere nevinovată: ciocolata.


1. Când te-ai apucat de tenis?

Am început tenisul la 7 ani, fără să mă gândesc că voi ajunge să fac performanță. În fiecare an am evoluat, am avut foarte mult de perfecționat, eram foarte în urmă față de jucătorii din circuitul național. Tenisul se începe în general la 4 ani și în primii trei ani a trebuit să muncesc foarte mult ca să îi ajung din urmă pe ceilalți.

2. Cum arată o săptămână din viața ta cu şi fără meciuri? 

O săptămână arată cam așa: când sunt în țară am antrenamente de două ori pe zi și merg între antrenamente la școală. Nu lipsesc niciodată de la ore când sunt în țară. Când sunt în turnee, ceea ce se întâmplă foarte des, mă concentrez doar la meciuri, de obicei joc și simplu și dublu, ceea ce îmi ocupă întreaga zi.

3. Cum decurge o zi din viaţa ta când nu ai nici meci, nici antrenament? 

Nu există așa ceva.

4. Ce faci in timpul liber? 

În timpul liber, hm...pot să spun ce mi-aș dori să fac în timpul liber, încă nu am găsit timp pentru asta, dar mi-ar plăcea să merg la piscină cu prietenii sau să ies în oraș.

5. Reușești să găsești timp pentru hobby-urile tale? 

Nu prea, viața mea se rezuma strict la tenis. Singurul hobby pe care mi-l permit este muzica, ascult multă muzică și mă uit la filme de câte ori am o oră liberă.

6. Cum reușești să împaci călătoriile cu viața personală? 

Viața personală practic nu mai există, programul este foarte încărcat și sunt atât de obosită încât nu mai am energie pentru altceva. O zi obișnuită se încheie la 9 seara, timpul scurt care îmi rămâne mi-l petrec cu prietenii, conversăm și facem planuri despre  ce o să facem când o să ne vedem, însă asta se întâmplă foarte rar. Ajungem să ne vedem tot în turnee și rareori reușesc să mă văd cu ei în București. 

7. Ce alt sport îţi mai place? 

În afară de tenis, îmi place handbalul.

8. Ce înseamnă tenisul pentru tine? 

Pentru mine tenisul este un mod de viață deja. Iubesc tenisul și respir tenis.

9. Ce ai făcut cu primii bani câştigaţi în tenis? 

Mi-am cumpărat echipament de joc. 

10. Ce e cel mai greu în tenis? 

Totul. Începând cu efortul zilnic la antrenamente, apoi presiunea la care este supus un jucător, toți sunt cu ochii pe tine și la cel mai mic derapaj te critică poate fără să cunoască fenomenul. Nimeni nu știe ce se ascunde în spatele unui jucător, dacă este într-o formă bună sau nu, dacă e accidentat sau nu. Aici trebuie să fac neapărat o paranteză, fiindcă am văzut cât des și cât de urât este atacată Simona Halep. Niciun jucător de pe planeta asta nu are doar meciuri câștigate. Chiar şi Djokovic şi Federer au pierdut în primul tur, de exemplu, în cariera lor. Niciun jucător nu are numai victorii, o victorie are în spate multe înfrângeri. Trebuie să accepți asta chiar dacă pare greu, altfel nu ai nicio șansă să faci performanță. Toți avem zile bune și zile mai puțin bune. În circuit vedem multe, sunt cel puțin o sută de juniori foarte buni, și este foarte greu să învingi întotdeauna. Diferența o fac pregătirea, calitatea antrenamentelor și, mai ales timpul, pe care îl petreci pe teren. Şi poate cel mai important aspect este participarea la turnee internaționale: trebuie să joci sute de meciuri în circuitul internațional ca să poți să îți măsori forțele cu cei mai buni. Dacă nu ai resurse financiare să călătorești foarte mult și să joci turnee puternice, nu are sens să te apuci de acest sport. Aici este foarte trist ca în România sportivii de perspectivă nu sunt ajutați financiar de nicio fundație , nu există sponsori, legea sponsorizării nu este atractivă pentru oamenii de afaceri români, rareori aud că există oameni de afaceri care investesc în câte un jucător, cu un preț poate mult prea mare, se semnează contracte care înrobesc jucătorul pe viață. Și asta nu e corect față de jucător. Sunt foarte mulți speculanți care ajută poate un jucător în ideea de a câștiga ulterior mult mai mult decât au investit.

11. Care a fost cel mai important moment al carierei? 

Au fost multe momente importante. De fapt, fiecare moment a însemnat propulsarea mea în clasamentul internațional. Primul moment important a fost câștigarea Tennis Europe Junior Masters în anul 2013, după un an 2013 excelent, la finalul căruia am fost premiată de preşedintele Tennis Europe, Jacques Dupré, cu titlul de “Jucătoarea Anului 2013″ în Europa. Apoi, anul trecut, de exemplu, un moment important a fost calificarea pe tabloul principal la turneele de Grand Slam pentru juniori. A fost o experiență uriașă, să respiri același aer cu cei mai mari jucători ai lumii, să te antrenezi lângă ei, să interacționezi cu ei.

12. Ce faci când te enervezi în timpul meciurilor? 

Încerc să nu mă enervez şi să-mi păstrez concentrarea, dar când se întâmplă, fiindcă trebuie să acceptăm că în timpul unui meci de 4 ore de exemplu, apar foarte multe frustrări, singura soluție este să refulez, mă descarc după care joc mult mai bine. Dacă urmărim toţi jucătorii mari putem vedea cât de greu reușesc și ei să își păstreze calmul într-un meci tensionat. Meciurile sunt foarte grele, valorile jucătorilor sunt apropiate și atunci diferența o face psihicul. Dacă ai o zi proastă mental , meciul este ca și pierdut.

13. Ce obiective ai? 

Anul ăsta îmi doresc foarte mult să fac un rezultat notabil la Roland Garros și Wimbledon.

14. Care este experienţa cea mai neplăcută?

Când am pierdut la 3 mingi de meci.

15. Ce oraş îţi place cel mai mult?

Îmi plac multe orașe, am reușit sa ajung în foarte multe părți ale globului. Mi-a plăcut foarte mult Osaka, apoi Moscova, Paris, Melbourne, Miami, fiecare oraș are ceva frumos.

16. Care este plăcerea nevinovată? 

Să mănânc ciocolată.

17. Cel mai important sfat primit? 

Să nu renunț indiferent cât de greu va fi.

18. Ce idol ai? 

Vika Azarenka.

19. Ai întâlnit-o vreodată? 

Da, am întâlnit-o prima dată la Wimbledon anul trecut.

Foto: arhiva personală şi Neal Trousdale

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Ioana Minca


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!