Tratarea fracturilor antebratului si a incheieturii mainii

Oasele si incheieturile mainii pot suferi numeroase fisuri sau fracturi in cazul in care cadem pe terenul de tenis. Fracturile minore sunt de cele mai multe ori cauzate in urma dezechilibrarii si apoi caderii in mana. Fractura antebratului si a incheieturii mainii se numara printre cele mai des intalnite tipuri de fracturi pe terenul de tenis.

03.05.2008 17:44, de , 2 comentarii , Galerie Foto

Tratarea fracturilor antebratului si a incheieturii mainii

Cum ne dam seama ca este vorba despre o fractura?

Persoana ranita are dureri in jurul membrelor (in acest caz a antebratului si a incheieturii mainii), iar miscarile sunt facute cu greutate. Partea vatamata prezinta umflaturi, vanatai si deformari ale pielii in zona respectiva.

In cazul unei fracturi deschise – rana vizibila si sangerare

Ce trebuie sa facem in cazul fracturilor antebratului si a incheieturii mainii?


Daca distanta pana la medic sau spital este mica, asezati bratul intr-o esarfa si imobilizati-l strans langa corp. Daca distanta este mare, asezati o rola de bandaj in palma mainii, astfel incat sa ramana intr-o pozitie fireasca, iar bratul prindeti-l cu o esarfa.

In caz de urgenta, daca nu avem la indemana o esarfa, se poate folosi o camasa careia ii lasati nasturele din dreptul mainii deschis, in timp ce mana este lipita de corp, iar cotul se afla flexat la 90 de grade. Nasturele de jos inchis poate fi suport pentru mana.

Daca fractura este deschisa si curge sange, cel care acorda primul ajutor trebuie sa isi puna o pereche de manusi chirurgicale pentru a nu infecta rana. Dupa aceea curatati rana cu fasa si apa oxigenata, inlaturand orice urma de obiecte straine de pe rana – pietricele, pamant, etc.

Persoana ranita trebuie sa nu faca foarte multe miscari, astfel incat sa nu provoace si alte rupturi in zona vatamata.

Dupa acordarea primului ajutor, persoana ranita trebuie transportata la spital pentru investigarea de catre un medic specialist.

Galerie Foto


Comentarii

Andrei Pliu

22.10.2012, 02:24

am suferit o fractura a incheieturii mainii pe 21 aug.2012 si mi-a fost scos ghipsul pe 19 oct.2012. acum ar trebui sa fac fizioterapie. pt cat timp? am programata pe 23 oct.2012 o vizita pt. stabilirea unui program de recuperare. e timpul un factor cheie in recuperare? si mai ales eu nu sunt sportiv dar am nevoie de forta in maini pt. a-mi desfasura cerintele serviciului meu. care ar fi un spital in care se poate face o recuperare profesionista si nu una de catre un macelar? in zona iasi daca se poate dar deplasarea nu ar fi o problema.

Stanescu Maria

06.06.2010, 23:20

dupa montarea unei brose la mana , cat timp dureaza refacerea osului ? din ce se acumuleaza calciu cel mai bine ? se poate da calciu atata timp cat e mana mobilizata in gips ?