A doua zi dupa succes...

Proverbul de "a te feri de a doua zi dupa succes" este cvasi-ignorat cu toate ca se adevereste cu o regularitate impresionanta.

06.05.2015 01:30, de , 0 comentarii , Galerie Foto

A doua zi dupa succes...

Esecul recent al Simonei Halep a fost experimentat in repeatate randuri inaintea sa de Ana Ivanovici, Jelena Jankovici, Marcos Baghdatis, Grigor Dimitrov sau Caroline Wozniaki...   Toti cei enumerati au fost "numarul 1" sau pareau foarte aproape de a deveni “numarul 1”.

Succesul a avut un efect invers celui estimat, creand un complex de superioritate nociv, afectand pregatirea, alegerea sfatuitorilor, comportamentul in teren si in afara lui, atitudinea si taria psihica si, evident performanta. Exemple care au evitat acest “traseu” sunt putine dar cu atat mai admirabile: Roger Federer, Rafael Nadal, Steffi Graf, Maria Sharapova, Pete Sampras.

Poate ca ar fi un castig realizarea faptului ca ierarhiile ATP si WTA sunt iluzorii, sistemul fiind in realitate doar o forma de “merry go round” fara inceput si sfarsit, in care provocarea consta in a te mentine “agatat” cat mai mult in pofida fortei centrifuge ce incearca sa te elimine...

Simona a zis un lucru important (“Nu mai ma intereseaza locul in clasament!”) care poate fi categorisit alaturi de un extraordinar punct pe “i” pus de fascinantul risipitor de talent si performanta Ilie Nastase (“Tenisul nu-I decat un joc!”).

Simona trebuie sa faca un pas inapoi, sa se opreasca o clipa si sa priveasca in jur: purtata pana in present (si) de un complex extrem de favorabil, a ajuns intr-o pozitie in care doar propriile decizii o pot ajuta sa reziste si sa avanseze.

Cateva coordonate posibil a o conduce catre depasirea impasului (relative, deoarece performanta de pana acum este unica in Romania si rara in lume!) ce se prefigureaza:

  • Sa joace cat mai mult; daca nu are probleme de sanatate (un aspect 100% personal), trebuie sa joace cat mai mult. La 22 de ani, poate face lucrul acesta fara probleme;
  • Cand “agentul” Serenei, Sharapovei sau al lui Bouchard iti ofera serviciile, nu refuza acest lucru, indiferent din ce motiv. Ai grija doar sa negociezi conditii reciproc corecte.
  • Darren Cahill sau orice antrenor strain nu poate fi “exploatat” eficient  decat conditionat de stapanirea ireprosabila a limbii engleze (in cazul sau). Amintiti-va excelenta comunicare “live” dintre Alexandra Dulgheru si antrenorul sau spaniol, Lopez, in limba spaniola!
  • Publicitatea aduce bani, dar implicarea trebuie sa vina mai tarziu, dupa ce excelenta sportiva s-a consolidat.
  • Meciurile de Fed Cup - chiar pierdute neasteptat, nemeritat sau meritat - sunt o rasplata la indemana a imensului entuziasm starnit in Romania si a popularitatii de exceptie, oferite pentru atat de putin!


In rest, indiferent de ce se va intampla in continuare (Roma si, mai ales, Roland Garros si Wimbledon), Simona ramane admirabila!


Sitting Ball

Galerie Foto


Citeşte mai multe despre: Simona Halep


Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu!