Cum ne alegem mingea potrivita

Pentru a savura o partida de tenis este nevoie de echipamentul potrivit, la locul potrivit: racheta, incaltaminte, racordaj, grip, imbracaminte. Un lucru care niciodata nu lipseste din jocul de tenis este mingea de tenis. Dar cu ce minge sa jucam?

03.08.2009 00:46, de , 2 comentarii , Galerie Foto

Cum ne alegem mingea potrivita

In functie de suprafata de joc, exista mai multe tipuri de mingi de tenis diferite. Mingiile sunt fabricate pentru suprafete de diferite viteze, contin feluri diferite de pasla exterioara, cauciul interior are diferite compozitii, precum si doua moduri diferite constructiv pentru realizarea sariturii.

Producatorii consacrati de echipament de tenis au propria linie de mingi de tenis. Aici putem numi producatori precum Penn, Slazenger, Wilson, Dunlop sau Tretorn. Fiecare tip de minge produsa de fiecare companie prezinta variatii majore in ceea ce priveste calitatea, pretul precum si modul si locul unde trebuie folosite. Este important sa stiti caracteristicile unei mingi de tenis atunci cand va procurati un nou set.

Cele mai intalnite tipuri de mingi sunt: cu mai putina presiune, viteza medie, extra pasla; cu presiune si viteza medie, pasla in cantitate normala; cu presiune si viteza medie, extra pasla si cu presiune si viteza scazuta, extra pasla.

La inceputul anilor 2000, Federatia Internationala de Tenis (ITF) a modificat normele de tenis si a omologat 3 tipuri de mingi acceptate in cadrul turneelor. In urma acestor schimbari, doar mingiile de viteza medie pentru inaltime standard au fost acceptate.

Acum gasim si mingiile "rapide", realizate special pentru zgura si mingi "lente", pentru terenurile cu suprafata rapida, cum ar fi, de exemplu, iarba.

 

Tipuri de mingi:

Lente: diametru mai mare, ideale pentru jucatorii care "gandesc" lovitura.

Medii: cele mai des intalnite mingi. Sunt ideale pentru aproximativ orice tip de jucator, adaptate in functie de situatie si suprafata. 

Rapide: sunt greu de gasit si folosite destul de rar. Ideale pentru zgura si pentru cei care doresc sa termine mai repede punctul.

Pentru terenuri situate la altitudini ridicate: concepute pentru a fi usor de controlat, mai ales cand inaltimea locatiei unde este situat terenul depaseste altitudinea de 1.200 de metri.  

 

Confectionate din pasla

Pasla folosita la confectionarea mingiilor este gandita in functie de suprafata in care mingea este folosita:

Cu un strat normal: folosite mai ales pe zgura si suprafetele de interior. Grosimea suprafetei de pasla este gandita in asa fel incat acesteia sa nu-i fie permisa scamosarea.

Cu extra pasla: folosite in special pe suprafete dure. Pe zgura sau alte suprafete de interior, devin prea "lenese".

 

Cat de sus sa sara

Toate mingiile de tenis sunt confectionate din doua bucati identice de pasla (amestec de lana, nailon si bumbac) si cauciuc.  

Pe langa materialul folosit, in functie de suprafata de joc, foarte importanta este si presurizarea (presiunea aerului sau a azotului din interiorul mingii). O minge presurizata isi pierde din amplitudinea sariturii in mod gradual, cu timpul aerul din interior fiind eliminat, in timp ce o minge nepresurizata isi pastreaza amplitudinea sariturii pentru mai mult timp.   

Mingiile presurizate sunt cel mai des intalnite. De obicei acestea se comporta mai bine in timpul jocului, comparativ cu una nepresurizata, insa inconvenientul este ca isi pierde consistenta sariturii destul de repede. Multi jucatori folosesc mingiile presurizate doar pentru o singura partida, dupa care sunt aruncate. Conform unui studiu realizat de Wilson, reiese ca o minge presurizata este scoasa din uz dupa aproximativ 2 saptamani de la prima partida.

Mingiile nepresurizate sar si reactioneaza la lovituri in functie de structura de cauciuc care formeaza efectiv mingea, aceasta retinand elasticitatea fara ajutorul aerului din interior. Cand sunt noi, mingiile nepresurizate sunt mai grele, mai anevoioase si nu sar foarte tare. Cu cat timpul trece cu atat aceastea devin mai active, intrucat isi pierd din greutate. Cand sunt tocite, acestea sar foarte mult, lipsa pufului facandu-le mai aerodinamice. Mingile nepresuriazate se simt diferit "in" racheta, mai rigide.

Unii producatori de mingi ofera mingile lor la turneele importante; avem astfel Slazenger la Wimbledon si la Australian Open si Wilson la US Open. La Roland Garros se folosesc mingile "de casa". Mingile Penn sunt folosite adesea in competitiile ATP, etc.

Mingile moderne, in spatele paslei ascund un strat de cauciuc amestecat cu alte chimicale. Aproxiamtiv 85% din greutatea mingei este cauciuc, insa cea mai scumpa componenta a mingei este pasla exterioara. O pasla mai "stufoasa" creste rezistena la inaintare a mingei si controlul (rezistenta crescuta la impactul cu racheta), dar reduce amplitudinea sariturii si viteza.

Culoarea mingilor difera foarte mult (practic, am vazut mingi de tenis vopsite in zeci de culori, sau chiar cu diferite modele), insa doar culorile galben-verzui si alb sunt acceptate de Federatia Americana de Tenis si de ITF. Galben-verzuiul florescent, numit si galben optic, a fost introdus in 1972 pentru ca oferea o vizibilitate sporita la televizor.

 

O minge "standard", noua, trebuie sa sara intre 1,35-1,47 metri atunci cand este lasata sa cada de la 2,5 metri, pe ciment, la nivelul marii.

Jucatorii incepatori, juniorii pana in 10 ani in special, folosesc mingi mai lente. Campania ITF "Play and Stay" a itrodus mingi rosii, portocalii si galben-verzui, utilizabile gradual in aceasta ordine, care sunt mai lente si ii ofera jucatorului posibilitatea de a reactiona in timp uti.

Galerie Foto


Comentarii

Paul

03.08.2009, 20:52

Interesant, ca orice articol legat de istoria trecuta si prezenta a tenisului. Sunt citeva aspecte de amanunt de completat : 1. Penn nu produce echipament de tenis ci numai mingi si este cea mai mare firma in domeniu din Statele Unite; 2. Slazenger este o marca produsa de Dunlop. Ca un amanunt, ultimul mare jucator care a jucat cu o racheta Slazenger a fost, nimeni altul decit britanicul Tim Henman 3. La Australian Open se joaca cu Wilson Australian Open; 4. Mingiile Roland Garros sunt produse tot de Dunlop.